El problema són les no-federades?

891874_624297177583678_1436627381_oL’altre dia llegia una notícia que entra dins de [l’etern] debat sobre la música festera i les bandes, en aquest cas, no federades. Resulta que a la darrera Assemblea de la FSMCV, la Unió Musical d’Albaida “L’Aranya” va presentar una proposta que intenta regular, segons la seua òptica, la competència deslleial que tenen les societats musicals valencianes. És a dir, una normativa que volien presentar per impedir que bandes que no estan federades o, es pot donar el cas, les anomenades xarangues no puguen tocar a les festes.

Anaven més enllà, segons informàven els amics de Música Festera, l’Aranya va proposar que  “els músics no podran formar part d’altres conjunts, bandes i orquestres, sense haver obtingut prèviament l’autorització de la junta directiva”. És a dir, pretenen evitar que els membres de les bandes federades puguen formar part d’una altra que no ha estat federada. Segons apunten, aquestes format de bandes no pot aportar cap garantia d’assajos, de repertori original, de segurs, etc. La clàusula, doncs, és molt honorable per aglutinar a totes les bandes en una posició comú. Tot i això, pense que hi ha un rerefons darrere de tot açò: l’econòmic. La normativa, realment, el que vol acabar és amb els servicis que ofereixen a preus baixos. La proposta, si més no, suscita tot un seguit de postures ben diferenciades. Tot i això, des de l’Aranya, asseguren que la seua proposta és la posada en pràctica del conveni que que hi ha entre la FSMCV i la UNDEF: on les comparses es comprometien a contractar tan sols a bandes federades.

És una proposta justa? Ataca el problema real de les Societats Musicals a l’actualitat? Anar contra les bandes no federades és protegir la música festera? De primeres, posa a la taula la “competència deslleial” de les bandes no federades segons ells. Supose que voldran posar en valor els beneficis que porta estar federat. Però, qui garanteix que les bandes federades no son les primeres que baixen preus per poder eixir al carrer? Estar federat és necessàriament sinònim de garantir un repertori original de música festera o d’assajar les peces que eixiran a tocar a una entrada?  Les Societats Musicals son associacions amb ànim de lucre?

La proposta és lloable però no serà la solució dels problemes actuals. Tampoc puc aportar cap solució als problemes del sector. No obstant, s’hauria de fer un front comú per garantir una major inversió o una major protecció des de les institucions públiques cap a les societats musicals valencianes i tot allò que fan. Per què no comencem a parlar de la professionalització dels músics i de tot allò que fan? La baixada de pantalons de la FSMCV davant el govern valencià ha estat constant i, molts dels problemes que arrastrem, és per culpa seua. Donem primer exemple d’unió i estimar la nostra música, les nostres societats i, després, exigim a altres.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €