Les compres de Nadal a les nostres mans

moda2

En les nostres mans està aquest Nadal saber bé què volem. La motivació per a escriure aquest article comença a Barcelona. D’improvist, vaig veure a l’aparador d’una botiga el rètol: “disfruta, es navidad”, diu alentant les compres de Nadal. Em vaig quedar pensant, perquè no ho veia del tot clar. “Disfruta”.

Em va vindre al cap que clar, ara que és Nadal, hem de gaudir. Però, com fem? Gaudim oblidant-nos de les nostres responsabilitats? Gaudim pensant només en nosaltres mateixos? El que regalem a altres persones és només una forma de justificar tot el que volem rebre a canvi? “Disfruta”. Així, que caminant, vaig seguir pensant com podien fer-nos creure aquestes coses als consumidors. Com aquestes estratègies barates ens fan creure que som estreles, alimentant el nostre ego i que hem de convèncer a la nostra pròpia consciencia. Acabarem, una vegada més, a les seues mans.

Si gaudir significa comprar de forma impulsiva i deixant-nos portar per corredors plens d’objectes fascinants… no, no vull “disfrutar”. Potser seré una de les poques persones que no faja aquest any, però a canvi no renunciaré a la meua responsabilitat. Em quedaré expectant, en silenci, vegent com altres gaudeixen. No pensaré què vull comprar-me, perquè el fet de pensar què em fa falta significa que no em cal res. Igual que tampoc pense què podria menjar ara mateix, perquè en realitat, quan tens fam de veritat, ho saps.

D’aquesta forma intentaré fer, si és que en faig, compres que siguen més responsables. Com? Pensant en la persona a qui va destinada, i no sols en el meu gaudi. Pensaré en comprar a empreses sostenibles i ajudar d’aquesta forma, utilitzant el meu poder com a consumidora. Reflexionaré sobre el que verdaderament necessitem. Més que gaudir, jo proposaria estar agraïts. Agraïts a tota la gent que ha fet possible que nosaltres pugem gaudir d’aquests bens. Persones a Cambodja, que han fet aquest jersei de color roig, tan nadalenc.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €