La Mercè de Barcelona amb la música valenciana

BAM La Mercé Barcelona 2015

Els valencians invadim Barcelona, i no sols demogràficament, sinó que també musicalment. Cada mes de setembre, la capital catalana acull la Festa Major de La Mercè, una festivitat d’origen religiós, i ara, de celebració popular. Els actes culturals i populars d’arrel mediterrània s’escampen per la ciutat gràcies a l’organització de nombroses entitats cíviques i del govern local. L’espai públic reuneix del 18 al 24 de setembre una programació atapeïda d’actuacions, cercaviles, balls tradicionals i concerts. Enguany Barcelona seguirà ballant al ritme de grups valencians gràcies al BAM -Barcelona Acció Musical-. El programa complet d’aquesta festa local centenària es pot consultar al web oficial, per dia, per espai, per temàtica i per hora.

Un dels recintes on es cou l’efervescència musical valenciana és el Fòrum de Barcelona: el divendres 18 de setembre actuaran Aspencat (2h) i La Gossa Sorda (00h). El dissabte 19 actuarà també Sènior i el Cor Brutal (20:15h) a l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm. El BAM és una de les entitats que organitza aquestos concerts de música alternativa on es solen concentrar les bandes valencianes. Anys anteriors han comptat amb l’actuació de grups com Orxata, Obrint Pas, Betunizer, Aspencat, Sènior i el Cor Brutal; a La Mercè també han organitzat actes ‘a la valenciana’ com el I Festival Ovidi Montllor (2009).

BAM La Mercé Barcelona 2015La polseguera va creixent i arriba fins al Parc del Fòrum de Barcelona. La Gossa Sorda, “d’últimes voltes” i en plena gira de concerts de comiat, farà fira amb els seus temes més coneguts i el nou treball La Polseguera (2014), que sonara per primera volta a les festes de La Mercè. Els també alacantins d’Aspencat presentaran al BAM el seu nou treball acabadet de traure del forn, Tot és ara (2015). Després d’evidenciar la seua fortalesa musical al darrer clip del tema ‘Música naix de la ràbia (produït per Tres deu Mèdia) faran enfurismar de música la ciutat de Barcelona.

Miquel Àngel Landete i el seu grup Sènior i el Cor Brutal passen a cridar I de cridarValència eres un puta’, però a Barcelona. Rock d’arrel americà amb caràcter mediterrani en valencià i una filosofia de vida que fan de Sènior una banda talentuosa i crítica, i això que de xicotet van recomanar a Landete “que féra el favor de no cantar”. Quina serà la revolució de Sènior pel proper 19 de setembre?

I, tot i que no s’emmarquen en la programació de La Mercè 2015, els pegolins Smoking Souls actuaran el proper 19 de setembre a les Festes del Raval de Barcelona.

L’origen de la festa té relació amb el rei en Jaume I. Segons el web de La Mercè, la nit del 24 de setembre de 1218 a Jaume I, Sant Pere Nolasc i Sant Ramón de Penyafort els hi va aparèixer la Mare de Déu. Aquesta els va demanar que crearen una ordre de monjos dedicats a salvar cristians empresonats pels sarraïns. El 1687, arran d’una plaga de llagosta, Barcelona acudí a la Mare de Déu de la Mercè. Un cop acabà la plaga, el Consell de la Ciutat la va nomenar patrona de Barcelona.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €