Com informar-se sobre pilota valenciana?

La pilota valenciana és el nostre rugby americà, l’esport autòcton. Un partit de pilota pot tenir tanta o més emoció que un de futbol. Dos equips -Rojos i Blaus- apostes, travesses en el llenguatge pilotari i diverses modalitats. Inclús el món faller l’ha acollit com una activitat més dels seus programes. Però, davant l’absència d’uns mitjans audiovisuals públics que informen i retransmeten les partides, com es pot assabentar un i una sobre què passa al món pilotari? O sobre qui és la llegenda de llegendes Paco Cabanes, el Genovés?

De maneres per a informar-se, n’hi ha. Paral·lelament a la formació dels mitjans digitals valencians i amb el silenci mediàtic que ha suposat el tancament d’ RTVV, s’ha creat un xicotet racó informatiu per a la pilota valenciana. Ràdio, tele, premsa. A dos dies per a la celebració del XXV Dia de la pilota valenciana (diumenge 11 de setembre), ací s’adjunten alguns exemples.

El diari Pilotaveu, dirigit per Ricard Sentacreu, és un projecte digital recent especialitzat en pilota valenciana i que forma part de l’oferta informativa del ciberdiari La Veu del País Valencià. Resultats, les novetats en cada modalitat, tornejos, lessions, cròniques i entrevistes. Informació i opinió completa sobre el joc autòcton. El digital pilotavalenciana.com és també un altre exemple de ciberdiari especialitzat en l’esport valencià.

logo-colp-a-colp-blanca-2-png

Si es prefereix l’animal de companyia, la ràdio, existeix la possibilitat d’assabentar-se del món pilotari via FM i a la carta. ‘Colp a Colp‘ és un programa setmanal emès a Ràdio Godella, fruit de la col·laboració entre Pilotaveu i la mateixa ràdio local, i que es pot trobar en podcast. Mitger, manronada, ferir, nyagar… totes eixes paraules formen part del camp semàntic pilotari i es saben gràcies a la darrera secció del programa sobre el vocabulari que impregna l’esport. Tot i que sempre queda la guia d’expressions i mots de la pilota valenciana, editat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Però imperdible és també #ElMural radiofònic d’Escola Valenciana especial sobre pilota i dedicat al cronista i pioner de la ràdio, Josep Lluís Bausset

La televisió local Levante TV, així com el diari digital i en paper, donen completa informació sobre la pilota valenciana. En el cas de la televisió, ‘Tot pilota‘ és una secció del programa ‘Supermurciélago‘ conduïda pel periodista esportiu, Vicent Sempere. A l’espai hi ha notícies, entrevistes, comentaris de tornejos i agenda. També hi ha la possibilitat de veure i sentir l’emoció de la retransmissió d’un partit de pilota al servei a la carta de Levante TV.

Però no tot són ràdios, premsa i tele. El twitter també pot servir per saber què es cou entre frontons i galotxes. El compte de la Federació de Pilota Valenciana, @fedpival i els diversos twitters de cada club, com @cpriba_roja i @cpvinalesa, @Pelayotrinquet, @ZurdoPilota @CESPIVA, @Amapilota @pilotaveu o @Frediesport.

De milacres, a Lourdes, sí. Però, i la màgia que té la pilota valenciana?! El jove mag, Ruben Aparisi, ha aconseguit unir les seues dues passions, la màgia i la pilota. Ho ha fet amb la producció d’una websèrie, Jocs de Lloses i Mans, on sorprén els i les pilotaris amb els seus trucs. L’entreteniment també té cabuda en este esport valencià.

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €