Valencians en la primera divisió de fútbol

primera divisió valencians

Hui vos portem una xicoteta entrevista amb Fidel López, que acaba d’encetar el projecte “Valencians en 1a”. Una eina per seguir l’actualitat dels jugadors valencians a La Lliga Santander amb tot tipus d’informació estadística a la coneguda xarxa social del microblogging.

Fidel López, periodista esportiu, és qui s’encarrega d’aportar-nos tota aquesta informació setmanal. Ha treballat amb tota una institució dintre del periodisme valencià com és Paco Lloret i actualment col·labora en el portal PlusFútbol.

Com sorgeix la idea de @valenciansen1a? Perquè twitter?
La necessitat d’una informació esportiva escrita en la nostra llengua. A banda d’això, pense que centrar-se en futbolistes del nostre territori és interessant perquè, no només hi ha valencians en el València, en altres equips de Primera Divisió també en militen i molta gent ni s’ho planteja.
¿Saps que hi ha un porter en el primer equip del Màlaga que és natural de Carcaixent? Li diuen Aaron Escandell. La idea d’aquest projecte és que tots i cada un dels futbolistes valencians, per molt o poc reconeixement que tinguen, puguen gaudir d’un xicotet espai dintre de la xarxa sense distincions.

Considere que aquesta xarxa social és perfecta per immediatesa i és més fàcil poder informar millor a tots els seguidors. Amb 160 caràcters és més que suficient per informar de forma fresca i sense arribar a avorrir. S’analitzen participacions, si els futbolistes són titulars o no, les assistències que donen, els gols que marquen, si fitxen per altre equip… i sempre s’intenta que siga en directe. El temps dirà si cal anar a més o no, però actualment pense que Twitter és la ferramenta ideal per la funció d’aquest compte.

Què penses de la selecció valenciana de fútbol? S’ha de tornar a convocar?
Crec que és necessari però a la vegada està condemnat a tindre un paper molt secundari, i parle ja a nivell de futbol autonòmic en general. En el futbol d’èlit d’avui en dia i el seu calendari tan massificat per tantes competicions, és massa complicat que les seleccions autonòmiques puguen tirar endavant.
Que feren un torneig d’autonomies cada “x” anys –estil Eurocopa- podria ser interessant i bonic, però els futbolistes ja tenen prou càrrega a les cames i prioritzarien participar en altres competicions. El futur de les seleccions autonòmiques és complicat i incert, la veritat.

Per a tu quins són els 3 millors jugadors valencians de l’actualitat? I de la història?
Hi ha molts que estan donant un nivell molt alt i altres que tenen un futur que pinta molt bé. Actualment els de l’Atlético de Madrid són els que podrien abanderar el nostre futbol. Tant Saül Ñíguez com Juanfran Torres crec que estan dintre del Top 3 per mèrits propis. La tercera plaça podrien disputar-se-la entre uns quans com Bruno Soriano, Paco Alcácer, Soldado o Gayà; independentment d’això, tots són molt bons futbolistes.

Pel que fa als històrics és més complicat de dir-ho, perquè cadascú té la seua opinió i no he viscut apenes el segle passat com per saber quin futbolista és millor que altre. Antonio Calpe, Pep Claramunt o “Tonico” Puchades estan considerats grans futbolistes valencians; de la mateixa manera, Arias o Fernando Gómez també van aportar el seu granet d’arena al futbol valencià. Però personalment, i pel que he llegit i vist al llarg dels anys, considere que Albelda, Puchades i Fernando són els que estarien en el pòdium per grandesa i reconeixement. I m’agradaria també fer menció a Vicente Rodríguez, el qual si no s’haguera lesionat en el millor moment de la seua carrera, estaríem parlant a dia de hui del millor valencià. Llàstima.

Ara que anomenes Albelda, tu eres del que pensa que ha estat un heroi o un malvat?
La situació amb Albelda és curiosa. Molts aficionats no li perdonen en el seu moment que denunciara al club quan va ser apartat per Koeman, el club d’on va eixir de la cantera; i altres el tenen com un heroi, que independentment d’aquest episodi, van seguir recolzant-lo dins i fora del camp. Tant uns com altres tenen la seua part de raó, però el que és cert és que ha format part del millor València de la història i això ja és prou com per respectar la seua figura esportiva més enllà de filies i fòbies.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €