Aplec del Penyagolosa: música, cultura i natura a l’ombra del gegant

Tenim un país amant del comboi. Ens encanta ajuntar-nos, fer colla i montar-nos la festa. Una bona mostra d’açò són els aplecs que des de sempre han esguitat la geografia valenciana. Alguns sorgien des de reflexions identitàries com l’Aplec del Puig, i d’altres van nàixer per reivindicar infraestructures i recursos per a comarques oblidades per les institucions, com l’Aplec dels Ports. Alguns altres, més recents, vetllen per conservar i estimular un vincle amb un espai territorial, cultural o natura, com l’Aplec de la Mariola. El que tots tenen en comú és que la ciutadania, des del teixit associatiu i el treball col·laboratiu és qui organitza i gestiona les activitats d’aquestes convocatòries de cultura i oci. En eixes coordenades naix l’Aplec del Penyagolosa.

Foto del veí Aplec dels Ports

Enguany naix, a l’ombra de la muntanya més imponent del País Valencià, un nou aplec que vol escarotar els seus pobles i viles. L’Aplec del Penyagolosa és una iniciativa de les localitats de Xodos, Benafigos, Vistabella del Maestrat i Atzeneta del Maestrat nascuda amb l’objectiu de defensar el territori i preservar i promoure la llengua i la cultura pròpies. La iniciativa tindrà lloc a Atzeneta del Maestrat aquest cap de setmana, i hi inclourà actuacions musicals, rutes senderistes, eixides BTT, escalada, jocs tradicionals i tallers de cultura popular, xerrades, partides de pilota, correbars, sopars populars, dansaes i exhibició de muixerangues. A més l’aplec serà el marc en el qual els ajuntaments de les viles participants constituiran la Mancomunitat del Penyagolosa per tal de compartir esforços en matèries de cultura local, defensa del patrimoni natural i treball mutu en matèries culturals i de suport a l’ús i promoció del valencià.

Entre la programació de l’Aplec del Penyagolosa destaquen les bandes castellonenques, del que l’Aplec n’és un vertader aparador. Un dels principals atractius són Calmoso & The BlackFang i els borriolencs Égalité. Ambdós grups estaran presentant els seus nous treballs Fangtazztic i Des del Refugi respectivament. Els Trobadors, Bandits i l’orquestra La Kinky Beat també onejaran la bandera de la música castellonenca aquests dies a Atzeneta del Maestrat. Completen l’oferta de recitals els catalans Trast -que portaran el seu xou per primera vegada a terres valencianes- i la combo La Fúmiga, una formació a mitjan camí entre la xaranga i una banda de versions provinent d’Alzira que farà les delícies dels més festers. L’accés a totes les actuacions i activitats és gratuït, pel que l’Aplec es postula com una de les alternatives més interessants per a gaudir d’un cap de setmana de bon temps, siga sol, amb els amics, la família o en parella.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €