La versió dels ocupants del Col·legi Major Lluís Vives

El Col·legi Major Lluís Vives l’han ocupat gent no vinculada directament amb la universitat, sinó, persones que estan implicades en diversos col·lectius socials. Des de l’1 de maig es féu pública l’ocupació i hui encara hi romanen al Col·legi. Per què decidiren accedir a l’edifici abandonat de la Universitat de València? El col·lectiu encarregat de l’ocupació, l’Assemblea La Ingovernable, volen convertir l’edifici en un Centre Social. Hui divedres a les 18h han convocat una concentració de suport a l’Assemblea ocupants del Col·legi. La Tresdeu pogué fer-los una entrevista ahir i ací tenen la seua versió:

– Per què decidiu ocupar el Col·legi Major Lluís Vives?

Hem vist que és un espai gran i desaprofitat i a València necessitem un lloc així per a fer tasques socials i recolzar col·lectius. Des d’un espai així, podem reunir recursos econòmics, fer una caixa de resistència i afrontar d’alguna forma la repressió, autodefensa. També el volem emprar per a fer xarrades, crear un espai de confluència, de col·lectiu i de fòrum. Pel que fa al tema universitari, denunciem com estan els estudis universitaris per la implantació del Bolonya, la privatització de les universitats i les dificultats econòmiques que passen els alumnes per a estudiar.

– Mitjans com Las Provincias qualifiquen el que esteu fent com “invasió”…

No. De fet, sembla que intenten relegar la nostra imatge i dignitat només a “ocupes”. Que els mitjans ens diguen invasors és un intent de relegar la nostra dignitat perquè l’opinió pública escolta i llig que som ocupes, ja no ens veuen com a persones, sinó com a ocupes. Som persones que ocupen a causa de la situació política i econòmica.
– Conten totes les versions els mitjans?

No. Ni Levante-EMV, ni Las Provincias. Només els diaris com La Directa, que han tret un bon article, escrit per Mateo Martínez.

– El DiarioCV sí que ha inclòs als articles una coincidència amb vosaltres, que l’edifici, com dieu, és habitable i no té problemes estructurals…

Eixe no l’hem pogut veure, no tenim accés sempre a internet perquè tenim poca bateria en els mòbils. Sí que hem llesgit un retall d’El Mundo, que també havien inclós eixa versió. El pitjor article de tots, que més mentides ha publicat, és Valencia Plaza, no han contrastat res.
– A què creieu que es deu que l’Ajuntament de València porte anys sense pressupostar partides per a rehabilitar l’edifici, no hi ha diners o, en canvi, és una manca d’interés? Porta tancat des del 2012…

No hi ha cap interés. Entenem que en un principi mancaren els diners a la Universitat de València, als incis de la crisi. Però, després, ha estat més el fet de no prioritzar el Col·legi Major Lluís Vives. Creiem que és perquè no ho han vist necessari. Estan esperant a què els interesse a ells, a privatitzar-ho entre altres coses.

– Considereu que tenen predisposició a privatitzar-ho?

Sí, sincerament. Volien això, privatitzar l’edifici.

– Abans d’accedir al Col·legi, heu fet alguna cosa per a reivindicar la rehabilitació de l’edifici?

No, perquè volíem mantindre més en secret el nostre interés per l’edifici. Amb l’Assemblea La Ingovernable portem només un any.
– Quina és la vostra relació amb la fundació Goerlich? En el seu comunicat a Facebook deien que estan en contra de l’ocupació…

No tenim cap relació, res a veure ells amb nosaltres. No ens fiem d’ells. Són una institució i miren pels seus propis interessos. Cap afinitat amb la Fundació. Ells també és cert que s’han desvinculat de nosaltres, posant-se en contra de l’ocupació. Creiem que este matí (3 de maig) s’han apropat a l’edifici que ocupem.

– El dimarts 2 de maig hi hagueren incidents entre els guàrdies jurats i vosaltres. Dos d’ells resultaren ferits per, segons els mitjans, agressions per part vostra. Quina és la vostra versió dels fets?

– La nit de l’ de maig els guàrdies ja estaven agressius i vingueren a amenaçar-nos. “Vos enterareu tota la vida… vos en recordareu de nosaltres…”, deien mentre jugaven amb la porra i les manilles, amb tarannà agressiu. El dia 2, la gent ja estàvem quedant-nos sense aigua i ens coordinàrem per a què portaren menjar i aigua. Els queviures es portaren en bloc i fent un cordó per a la gent que volguera eixir. Els guàrdies van impedir-ho de totes les maneres. Es sabia que amb quasevol rifirafe la gent s’emportaria alguna… S’aconseguí llançar el menjar i l’aigua, però, han quedat en mal estat. Hui (3 de maig) sí que han estat més permissius quan perquè s’han adonat un poc que el que feien, impedir que portaren menjar i aigua, és inhumà. Però, tampoc ens fiem. De fet, va vindre l’ambulància i creiem que han fet els partes de manera il·legal, en la porta de la Universitat, sense portar-los al Clínic. I també creiem que la Policia Nacional i la secreta ha entrat al Campus, creiem que amb el permís del Rector.

– La UV ha denunciat l’ocupació a la Policia Nacional, com creieu que acabarà este tràmit, se’n eixirà amb la seua la universitat, per la via de la demanda?

No ho sabem, poden fer un desallotjament imminent. De moment, les forces estan pendents de nosaltres. Si no van a més amb la repressió és perquè tenen por a què l’opinió pública els criminalitze i s’equilibre la balança. Sabem de gent que no està dintre del Col·legi i vol sumar-se a la resistència. Estem orgullosos del recolzament que estem rebent per part de companys. Si confiem que aconseguirem desenvolupar el nostre projecte al Col·legi? Nosaltres estem motivats. Tot depén de si el jutge diu de desallotjar-nos ja o no. Si és així, marxarem detinguts i ja. Si no ho fan, hauran de deixar-nos obrir les portes. Nosaltres ja hem estat habilitant espais i ja tenim gran part de l’edifici que està neta i habilitada per poder fer coses.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €