La ‘Ruta del Bakalao’ com mai abans te l’havien contat

Valencia Destroy conta la història de la 'Ruta del Bakalao' com mai ho havien fet

Valencia Destroy és un programa radiofònic que, a través de la plataforma Podium Podcast, està contant al detall la història de la coneguda com a ‘Ruta del Bakalao’. En els nou capítols publicats fins al moment, Valencia Destroy (dirigit per Eugenio Viñas) ha tractat diversos temes relacionats amb aquest fenomen de la nit valenciana dels 80. Fa uns dies van llançar l’episodi 9, anunciant que estan arribant al final d’aquesta sèrie-documental. Aquest últim capítol repassa els últims anys d’una ruta que va tindre un final probablement injust amb els valors inicials del moviment.

Capitols anteriors Valencia Destroy

Als vuit capítols publicats anteriorment, Valencia Destroy fa un repàs des dels origens a finals dels 70 fins a la decadència. Des de les influències del rock inicials fins als xous televisius amb els morts que provocava la ruta. Tot això passant per l’anomia, l’èxit de Chimo Bayo, la mescalinaFeu clic ací per a accedir a tots els programes.

Sinòpsis de Valencia Destroy

El mateix programa es defineix així en la seua pàgina oficial:

«En 1975 milers de joves de tot l’Estat es van obrir a les llibertats gràcies a l’absència de normes, l’al·luvió d’influències culturals arribades d’arreu del món i l’ànsia per explorar els límits després de la fi de la dictadura.

Aquella explosió que va generar la Movida, el folk català o el Rock Radikal Basc va donar lloc a una escena que acabaria sepultada pel seu propi mite. Hui, cap dels seus protagonistes vol sentir el seu nom, però tots la coneixem com la ‘Ruta del Bakalao’.

Arribats de tot arreu, i aliens a l’establit, artistes plàstics, músics, dj’s, performers, dramaturgs i dissenyadors van experimentar a València durant la dècada dels anys 80. No obstant açò, el relat construït a partir dels 90, lligat a la massificació del fenomen, la seua mercantilizació i les morts en accidents de trànsit, és el que ha sobreviscut i el que roman en la memòria col·lectiva.

Valencia Destroy és la història d’un lloc màgic en el qual van confluir desenes de milers de joves per a imaginar la seua pròpia identitat i crear-la sense filtres. És la història no explicada dels qui van fer possible i van gaudir d’un moment de llibertat irrepetible que va trencar amb el passat i va dibuixar el futur que ningú esperava per a ells».

FOTO: Agencia Player

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €