Barnasants saboteja el 20N fent volar el Valle de Los Caídos

El Barnasants 2019, festival internacional de cançó d’autor i projecte cultural, ha donat començ hui 20-N. La data assenyalada al calendari per la mort del dictador Franco, ha cobrat una especial rellevància últimament. El Barnasants ha volgut presentar un curtmetratge de ficció que va més enllà d’un vídeo promocional. Al curt es posa en escena la fictícia voladura del Valle de Los Caídos.

Segons ens conten des de Barnasants, «per primer cop un festival es posa en marxa per denunciar de manera simbòlica l’auge del feixisme, la desmemòria i la falta de llibertats a l’estat espanyol». Barnasants vol posar sobre la taula els 80 anys de l’ocupació de tota la península per part dels militar sublevats.  També volen denunciar l’auge del feixisme i la xenofòbia als països del continent europeu i a escala planetària. Per últim posar en evidència la desmemòria d’un estat que encara no ha exhumat el franquisme de les seues institucions.

L’activista i director del projecte cultural, Pere Camps és un dels protagonistes del vídeo. Camps conjura la memòria de tantíssimes persones represaliades, afusellades, exiliades o víctimes de l’atroç dictadura. No oblidem que el franquisme va governar la vida de la ciutadania de l’Estat Espanyol durant 40 anys.

Feixisme mai més

L’autoria del vídeo és conjunta entre el col·lectiu artístic La Perrera i la idea original de l’equip de Barnasants. «El nostre objectiu amb aquest vídeo és aplicar justícia poètica contra el símbol d’uns valors i pensaments. Volem desterrar-los per la nostra societat. I ho volem fer, amb l’única arma que tenim a les mans, les idees. Inspirats per la frase de Pere Camps, la cultura és el kalàixnikov del segle XXI” diu un dels autors.

«Una de les màximes de La Perrera és La cultura ens salvarà a tots, parafrasejant un dels nostres professors universitaris. Aquesta ha estat la nostra premissa des del primer dia: utilitzar la cultura com a eina de transformació. Vivim en temps convulsos i tenim clar que la cultura, a més, ha de convertir-se també en una arma de resistència i defensa. És el que ens queda, rebel·lar-nos des de la creativitat.» afegeix un altre dels responsables del vídeo.

Barnasants

El projecte es prepara per la seva XXIV edició, plantant la bandera de la resistència amb més de 100 propostes de paraula musicada dels Països Catalans, Europa, Amèrica Llatina i el Carib i altres pobles de la Península Ibèrica. Compta amb més de 20 seus dels territoris de parla comuna. Amb presentacions de treballs, produccions pròpies i concerts especials, en vora tres mesos. Del 25 de gener fins el 14 d’abril de 2019.

Tot posant en relleu la cançó d’autor en directe amb els valors de la democràcia, llibertat, solidaritat i justícia social i esdevenint altaveu i còmplice de les lluites que compartim. Com poden ser el feminisme i la igualtat entre persones de diferents sexes, els legítims drets nacionals, la defensa de la llengua, l’antiracisme o l’ecologisme.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €