València Califòrnia homenatja la Ruta Destroy amb Machete en Boca, Orxata i més

“Les quatre estacions de l’arròs” és el títol de la 8a entrega de València Califòrnia. Un títol molt “musical” al qual farem referència més avant. Un passeig de Pinedo a Sueca, del sud de l’Horta a la Ribera Baixa. Impossible no homenatjar la Ruta Destroy en un paisatge marcat per les discoteques (enderrocades o no) i els arrossars. Anit, Sénia i Nelo van parlar de la ruta amb experts i protagonistes de l’època, però també amb artistes actuals influenciats per la música, estètica i el concepte en si. Premeu aquest enllaç per veure el capítol a la carta.

La Ruta Destroy

Joan Oleaque expert en la matèria, autor del llibre En èxtasi (2004) puja a la furgo per explicar la seua experiència. Parla de l’evolució en la Ruta i com els estils musicals, les discoteques i les drogues van anar modelant aquest moviment fins la imatge que tenim hui en dia. Després ens rep al pàrquing de la discoteca Spook, Carles Biano d’Orxata Sound System. Allà pel 2011, Orxata va celebrar una maxi-festa per presentar el seu disc 2.0 a la mítica discoteca de la ruta. Biano ens parla de la seua relació amb la Spook, l’ACTV i la influència de la ruta en la música d’Orxata.

Una vegada dins de la Spook parlem amb Bernardino Solís, propietari de la discoteca. Solís desvela que el punt d’inflexió de la ruta va ser una qüestió d’horari. Tancar a les 6:00 del matí, netejar, i tornar a obrir. Tornem al parquineo però en aquest torn les ruïnes de la Chocolate per xarrar amb el trio Machete en Boca. Al moment de la gravació del programa eren quartet, ja que encara comptaven amb JazzWoman. Les joves raperes parlen de feminisme, cultura de hip-hop i la seua visió sobre la ruta.

Una dormida Sénia decideix quedar-se al llit perquè Nelo contacte amb un dels seus grups favorits. Jorge Martí de La Habitación Roja, passa pel focus de Nelo. Jorge confessa la seua relació amb la Ruta, els seus secrets culinaris i la seua relació amb l’Albufera. L’actuació en directe tanca una interessant conversa. El duet Mueveloreina va revisar amb El Coleta l’univers ruta i són els següents protagonistes, dins d’una Chocolate derruïda. Per acabar, fem un gir de 180º. Deixem l’electrònica però no deixem l’arròs amb el jove cantat d’estil Jonatan Penalba. Del futur del cant tradicional i de la influència de Pep Gimeno “Botifarra”, entre d’altres coses parlen amb Penalba.

I per cert, ja sabeu la referència del títol? Les quatre estacions de l’arròs (2008) és un disc del grup Inòpia, denominació d’origen de Sueca.

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €