Discos

Botifarra i Ahmed Touzani, bambant pel Mediterrani

Daniel Monfort | 4 gener 2019

En un capítol del programa d’À punt Bambant per casa, conduït per Miquel Gil i Pep Gimeno “Botifarra”, este darrer al passar per la seua comarca, la Costera, fa acudida a un bancal on cullen alls tendres, i allà amb els peus clavats en el fang Botifarra ens presenta a Ahmed Touzani, crack de l’all tendre i músic. De Tànger, al Marroc, vivint a la Costera, llaurador i cantaor. Vaja, ànimes bessones.

Volem pensar que el rencontre original entre els dos cantaors fora així de terrenal, amb alls tendres pel mig. El cas és que ambdós tenen el cuquet de la música d’arrel i ja fa un temps que fan concerts junts, era per tant el moment de plasmar-ho en un disc, De banda a banda del Mediterrani. Un disc cantat a dos veus, a dos llengües, valencià i àrab més alguna cançó o copla en castellà.

Amb els aires de la rondalla valenciana, afegit a les percussions pròpies del Marroc, el violí d’Ahmed i la memòria de cançons de Pep, inesgotable. A més Botifarra en les cassettes que té gravades de uelos i ueles ha heretat segles d’influències àrabs en cants de batre i altres cants.

El que Radio Tarifa feu entre el flamenc i la música nord-africana, ací ho trobem a partir de la música popular valenciana, sent este un treball més popular que el complexe i conceptual Xarq Al-Andalus d’Al Tall (1985) que ja explorava la influència àrab del nostre patrimoni musical. Un disc on Botifarra i Ahmed bamben pel Mediterrani Occidental collint cançons, i alls tendres.

Escolta el disc

00:00 Cant de batre de José Cruañes
03:44 La xitxarra
06:47 L’u de Biar
12:20 Gerineldo
18:27 Seguidilles de la Foia
22:03 Cant de batre de Rotglà i Corberà
26:48 Jota de les Ventes
31:55 La Perxelera
36:08 Cant de batre del Genovés
40:17 El copeo d’Ontinyent
45:47 La Tarara

*Foto de portada de Juanjo Company

, , , , ,

Sense comentaris. Sigues el primer.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.


Aquesta web utilitza galetes per a millorar l'experiència de l'usuari.