Les cançons valencianes per conscienciar sobre el medi ambient

Hui 5 de juny se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient a tot el món. Aquesta data va ser fixada per l’ONU al 1972 per començar a sensibilitzar a la població mundial i intensificar les accions polítiques al respecte. Quasi 50 anys alertant amb el canvi climàtic, l’escalfament global, l’efecte hivernacle, l’escassetat d’aigua, la contaminació dels plàstics… i estem pitjor que mai. Per sort cada vegada agafem més consciència gràcies en part també a l’acció dels grups i artistes que inclouen aquesta temàtica a les cançons. Fem hui un repàs de cançons que en parlen sobre el medi ambient.

Quina Calitja – La Gossa Sorda

Segurament la primera cançó que us ve al cap quan parlem de medi ambient siga “Quina calitja” de La Gossa Sorda. El grup de Pego ja ens contava fa més de 10 anys al disc Saó (Autoeditat, 2008) que les estacions primavera i tardor s’esteven esborrant. Incidint en la crítica dels dirigents polítics els quals ens culpen a nosaltres mentre fan negoci de l’escalfament.

Agua negra – Mafalda

Si hi ha un grup valencià caracteritzat per les seues constants lletres reivindicatives eixe és Mafalda. Al disc La última vez que te escucho (Autoeditat, 2016) van incloure “Agua negra” amb la qual denuncien diversos aspectes de la contaminació mediambiental. Multinacionals com Bayer o Monsanto, el desglaçament dels pols, el capitalisme caníbal, el fracking… I una reflexió, com individus que hi podem fer?

Mother Earth – Candela Roots

Allà pel 2014, Candela Roots estrenava el disc Hungry (Mésdemil, 2014) on incloïen “Mother Earth”. Un reggae amb preguntes a la mare terra que queden sense resposta. Preguntes que sols podem respondre si reflexionem al respecte: Què ens ha dut ací? Què estem fent ací? De tots els camins hem triat el pitjor…

Tot s’acaba – Vadebo

Un cert pessimisme mediambiental s’apodera de Vadebo en aquesta cançó extreta del disc Actitud (Maldito Records, 2016). “Tot s’acaba” fan referència a la nostra culpa derivada del passotisme i estupidesa que ens han portat fins aquest punt de difícil retorn.

Canvi Climàtic Sexual – Sva-Ters

Els Sva-Ters també van dedicar una cançó al canvi climàtic al disc Sexe, Putxero i Rock & Roll (Produccions Malditas, 2011). Amb humor i amb referències sexuals també posen el dard en les principals causes del canvi climàtic: el llegat que deixem als nostres fills, pujada del nivell del mar, guerra, misèria, fam… I el més important, les autoritats no paren d’anunciar canvis però no arriben mai.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €