Anar de càmping gratis en el País Valencià

Arriben les vacances, però no totes les persones ens podem permetre anar de ressort a les Maldives, ni tan sols un parell de dies a un hotel de Benidorm. Per sort, el País Valencià és el lloc perfecte per als campistes, tenim el clima i tenim innumerables zones per escollir entre les de muntanya o les de prop del mar, així com de distintes categories, de més barates a més estrelles, com els hotels. Però anem un pas més enllà, a nivell llegendari, vos portem l’opció més econòmica per passar uns dies de tranquil·litat i desconnexió en plena natura: l’acampada lliure! Prèvia sol·licitud de permís, al País Valencià està permesa l’acampada en certs espais reservats per a aquesta activitat.

Cada lloc té propietari, no es pot muntar la tenda en qualsevol lloc, per a tal fi existeixen diversos espais habilitats al llarg i ampli del nostre territori. Per fer-ne ús, s’ha de demanar permís a la Generalitat Valenciana i és totalment gratuït. De nord a sud del País Valencià, aquestes són les zones d’acampada autoritzada:

El Planàs de Penyagolosa (Alcalatén)
Campament Lloma Vela I (Alcalatén)
Campament Lloma Vela II (Alcalatén)
Campament Lloma del Mig (Alcalatén)
Fuente de Don Guillén – Puebla de San Miguel (Racó d’Ademús)
El Molinillo – Titaguas (els Serrans)
Fuente Muñoz – Benagéber (els Serrans)
Fuente del Ladrón – Higueruelas (els Serrans)
El Remedio – Utiel (Plana d’Utiel-Requena)
Embalse del Buseo – Chera (Plana d’Utiel-Requena)
Portacoeli – Serra (Camp de Túria)
Ceja del Río Grande – Navarrés (Canal de Navarrés)
Fuente las Arenas – Enguera (Canal de Navarrés)
La Hunde – Ayora (Vall de Cofrents)
Tollo Pillete – Xarafull (Vall de Cofrents)
El Regajo- Font de la Figuera (La Costera)
Zamorano – Agres (El Comtat)
Lomas de Jara – Biar (Alt Vinalopó)
Rincón Bello – Petrer (Vinalopó Mitjà)

L’autorització es pot tramitar o bé de manera presencial a les oficines del PROP de cada província o bé telemàticament a través de la sede electrònica de la Generalitat Valenciana. En el segon cas, per accedir es necessita firma electrònica. Siga quina siga la zona escollida, existeix un segon requisit, dita autorització no podrà ser gestionada per a més de deu persones, ni per a grups organitzats per associacions, entitats o organismes.

Quant a la documentació que cal presentar, s’haurà d’emplenar les següents dades:
– Nom, cognoms, DNI, direcció i telèfon de la persona sol·licitant.
– Nombre de participants i edat.
– Llocs que se sol·liciten per ordre de preferència.
– Data d’inici i fi de l’acampada.
– Compromís d’aplicar les condicions que s’estableixen per a la conservació i el manteniment de la zona d’acampada.

Unes vacances ben planificades sempre t’estalviaran mal de caps, és per això que s’ha de tenir en compte el termini en què realitzar els tràmits burocràtics. Així s’ha de destacar que aquest tràmit haurà de realitzar-se com a mínim, entre set i trenta dies abans de l’inici de l’activitat, segons s’estipula a la normativa.

Guia de coses per endur-se

En aquesta línia, tenir un llistat de coses a endur-se és de vital importància, està de més dir que anem a dormir enmig del res. Per aquesta raó ací teniu EL LLISTAT, com a guia, per a quan es va d’acampada. Depenent de les necessitats del lloc, clima i de cadascú es faran més indispensables unes coses o altres.

Primer que res, per a dormir es necessita la tenda de campanya, l’estoreta, el sac de dormir o, si escau, matalàs inflable, llençols i un unflador. També cal comptar amb una manta i un cadenat per tancar la tenda quan no s’està. Per a alçar la tenda haurem d’assegurar-nos de tindre les seues respectives piquetes, un martell per clavar-les a terra i unes alicates per facilitar la seua extracció en desmuntar el campament.

Per a mantindre la higiene caldrà dur el necesser amb els gels, xampús, desodorant i raspall de dents, la tovalla i les xancles per fer ús de les dutxes. Pel que fa a la vestimenta, a banda de suficient roba interior per a canviar-se, cal destacar que independentment de l’època de l’any, el descens de les temperatures de nit a la muntanya és notable, per la qual cosa és recomanable endur-se alguna peça de roba que abrigue. També, depenent l’activitat que es vaja a realitzar es durà botes de muntanya o roba de bany.

A l’hora de reunir-se per menjar, caldrà dur una taula, cadires suficients, una nevera per a mantindre el menjar i la beguda fresca, coberts, gots, plats i tovallons. Encara que fer ús de les carmanyoles per substituir els plats també facilita de vegades les coses. En caure la nit, com no hi ha enllumenat, va bé tindre alguns fanals, tant a l’exterior com a dins la tenda. Per arreplegar les deixalles que deixem al nostre pas, cal dur diverses bosses per al fem. Si teniu pensat preparar-se alguna cosa de cuinar, es podrà fer ús del campingaz en els llocs habilitats per a fer-ne ús, que solen ser la zona dels torradors. D’aquesta manera farà falta agafar encenedor o mistos. No obstant, quan hi ha alerta 3 per perill d’incendis no es pot fer foc en cap lloc. Per protegir el menjar dels animalets, és recomanable deixar-lo a dins del cotxe o bé dins un pot hermètic. Si s’ha de deixar dins la nevera, serà millor posar-lo dins d’una bossa perquè no s’ablanisca al desgel dels glaçons.

Entre les coses que sempre venen bé tindre a prop està la corda i el ganivet/tisores, siga per a reparar alguna cosa o per a eixugar les tovalles o roba banyada. En la segona opció, caldrà a més dur pinces de roba, que a més serveixen per a tancar embolcalls de menjar. També la farmaciola, el rotllo per al vàter, repel·lent per als mosquits, crema solar i una gorra. Si teniu pensat passar llargues estones al campament que vos hàgeu muntat, algun joc de taula pot anar bé.

Tant al llarg de l’estança, com al deixar la zona d’acampada, s’hauran de respectar les normes del lloc, entre aquestes cal destacar la prohibició de fer foc fora de la zona habilitada i deixar neta la zona. Per tal de respectar la convivència entre la resta de visitants i l’entorn, podrà prohibir-se l’ús d’elements o les activitats productores de soroll, sempre que puguen alterar els hàbits de la fauna silvestre, segons el contemplat a la Lley 3/1993, de 9 de desembre, Forestal de la Comunitat Valenciana. Ací podreu accedir al formulari per emplenar la sol·licitud.

Imatge: Brandon Rasmussen

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €