Frida s’estrena presentant ‘Free Rap’ [Entrevista, escolta i descàrrega]

Frida, el nou grup de rap format per Olmos (Arrap), Tom (Barraques Sud Sistema) i Cano (Arrap) amb la col·laboració de Loren D presenta ‘Free Rap’, ja al carrer. El treball ja es pot descarregar lliurement fent click ací.

Després d’un temps de gestació, arriba el naixement del primer treball de Frida: ‘Free Rap’. Frida és la unió de dos Mc’s valencians procedents de dos formacions ja assentades al panorama Hiphop valentí. Es tracta d’Olmos, d’Arrap i Tom de Barraques. Als plats els acompanya Dj Cano, també vell conegut d’Arrap. Per a presentar el seu nou projecte, que podeu escoltar a la següent llista de reproducció, hem parlat amb ells:

Què és i perquè naix Frida? En què es diferencia dels vostres altres projectes Arrap i Barraques Sud Sistema?
El projecte naix arran del bon clima que hem creat entre Barraques i Arrap. Hem fet una bona amistat entre els dos grups més enllà dels escenaris, així que un nit xarrem entre nosaltres la possiblitat de fer un treball junts, Tom i Olmos. Els dos acabàvem de publicar treball amb els nostres grups, així que ens abellia fer coses diferents al que havíem fet fins a eixe moment. Dj Cano li comentem si vol col•laborar al projecte i de fet de seguida accepta. Així que Fida naix un poc amb la idea de crear per la diversió de crear, per la necessitat de crear. Tenim moltes coses a dir i no podem estar parats.
Expliqueu-nos d’on sorgeixen els noms de Frida i ‘FreeRap’.
El nom com a tal, sorgeix buscant-li un concepte al treball. El nostre lema a Frida és el de crear per a divertir-nos, sense barreres, però també per a oferir un producte nou, conscient i trencador. Així que amb açò, arribem a la idea de donar-li al concepte del treball una lògica pictòrica, inspirant-nos en les avantguardes del s. XX. Així arribem a Frida, que és una figura que ens inspira molt de respecte. El nom del treball sorgeix relacionat amb tot açò: la llibertat d’un full en blanc, temps per a la reflexió i escriure sobre un ritme. Per això “Free Rap”.

Sabem que Loren D, una eminència a l’escena Hip hop valenciana, ha participat al disc. Com ha sigut? Què ens podeu dir dels beats del disc?

Loren D ha jugat un paper important a Free Rap. Ha fet el treball de productor, en el sentit ampli que es dóna a aquest terme tradicionalment al món musical. Ha aportat tres de les huit instrumentals, ha enregistrat al seu estudi tot el treball, l’ha masteritzat i el més important ens ha aportat, com sempre els seus coneixements impagables. Un mestre.

Per altra part, també hem buscat varietat en les produccions, sempre amb la idea de que foren gent propera i que ens representa allò que fan. Per això tenim al treball a Dirty Game, una de les grans promeses del rap a València amb 17 anys, i Bosí , que aporten una atmosfera més “de carrer” al treball. 

La instrumental de BLK, productor del Port de Sagunt, en el tema amb el que tanquem el treball, com veureu encaixa molt bé amb el concepte general i s’enamoràrem d’ella des del primer moment.
En quina música s’inspiren les bases de Frida?
El so que volíem per Frida des del principi, era un so rap, sense cap tipus de contemplacions. És cert que a les bases hem buscat uns sons més melòdics, amb samples de blues i jazz, però també com dèiem abans, amb Dirty i Bosí les atmosferes musicals tenen eixe toc de rap “de carrer” que ens agrada tant per a caminar sobre el ritme. En general, ha quedat un treball més melòdic. Loren D ens aporta la seua versatilitat, des de beats més moguts com a “Free Rap” fins a instrumentals tan boniques com la que sempleja la versió de Chavela Vargas del clàssic tema “Noche de Ronda” d’Agustin Lara.
Parlem de logística. Com aneu a llançar el nou material?
Anem a penjar els temes al canal de Youtube per a que es puguen compartir amb facilitat. És l’avantatge que veiem a aquesta plataforma, ja que tothom enganxa l’enllaç al seu mur de Facebook, al timeline de Twitter etc, sense problemes. És una forma còmoda i fàcil de compartir la música. A més a la descripció del Youtube, posarem l’enllaç de descàrrega directa per a poder baixar-se “Free Rap” i les lletres de les cançons.
Què cal esperar de les lletres de Frida? I dels directes?
Les lletres de Frida caminen entre els sentiments profunds, la metàfora nocturna i la frescor de la competició pròpia del rap. Les lletres són sobretot una declaració d’intencions: volem fer rap, ens volem divertir, volem que us arribe el que estem escrivint i rapejant. El sentiment que en eixe moment volem transmetre. Les lletres de Frida són fresques i a la vegada profundes. Et treuen una reflexió i a la vegada un somriure. S’ho hem passat bé fent música junts i ara volem que s’ho passeu bé vosaltres escoltant-la.
Pel que fa a directe, hi han alguns temes que pensem que podem funcionar prou bé en concert, així que tenim ganes de provar com respon el públic.
Quan teniu pensat presentar el nou treball en viu?
En quant als concerts de Frida, de moment poc tenim en ment. Sí que farem una presentació del projecte si tot va bé, la nit del Cant al Rap de les Falles Populars i Combatives. Més enllà d’això, el que estem segur és que Frida serà un element més de la família Barraques & Arrap, i que pot aportar moltes coses als directes que puguem fer junts.
Serà ‘FreeRap’, tot i que siga més avant, un disc editat en CD o algún format físic?
De moment anem a observar com s’accepta el treball per part del públic. És un projecte nou i no sabem com va a funcionar. Si tot va bé tenim en ment fer una modesta i petita tirada de CD’s, per als amics, per als possibles directes i per a qui li interesse tindre-ho amb una qualitat superior a la que podem pujar a la xarxa, ja que amb l’MP3 es perd prou, i la qualitat  alta és prou incòmoda per a descarregar. De moment apostem pel format digital, pel que la gent que ens ajude a compartir-ho i pel boca a boca virtual.  Esperem que ho gaudiu, perquè nosaltres s’ho hem passat molt bé fent-ho.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €