Falles 2015: concerts alternatius i activitats per tota la ciutat (part 1)

cartell_juntasolar

És març i torna la festa popular. Les Falles 2015 vénen carregades de propostes musicals i programació alternativa. Aquest any serà tal volta el de les últimes en què Rita s’abocarà al balcó de l’Ajuntament de València amb els crits i les esbroncades d’indignació de la Intifalla a cada mascletà. Les Falles 2015 estaran marcades pel viral #caloret faller i l’enganxifós remix d’Ivan Lagarto, però també per la sensació de canvi polític que s’albira aquesta primavera. Ens acomiadarem també del fred de l’hivern i deixarem passar els primers dies assolellats de la primavera amb aquestes propostes festives:

girafalles2015_cartellBaix de la caspa de la carpa i el casal privat corre el magma dels qui no estem domesticats” diu el tema #Falles de #Radiomacramé. En la seua línia, vet ací les propostes valencianes al marge de l’oficialitat i el suport institucional. La traca explota i donem la nota amb el mític i consolidat Concert de Falles integrat dins La Gira 2015 i organitzat per Escola Valenciana. L’Auditori de Burjassot encendrà la metxa musical de les Falles 2015 el pròxim 13 de març a les 21h amb quatre grups valencians que s’estrenen en aquest tradicional concert en valencià. Obriran el concert els VaDeBo. De la pilota valenciana a la música combativa, s’estrenaren als entaulats ara fa just un any i faran del seu reggae i rock l’espectacle desinhibit i combatiu a què ens ha acostumat i amb bona cosa de cassalla per al públic. Ens prometen una nova fornada de cançons amb el disc Travesses. Temes insurrectes com Violència Ciutat, Ningú com tu o Va de bo i el recentment publicat Viure trencaran el silenci de l’Auditori de Burjassot. Des de Pego, Smoking Soul’s, els nostres Berri Txarrak valencians, posaran el punt de rock dur. Ja ens van sorprendre amb L’Espenta (2014) i la magnífica versió d’Alacant per interior de Feliu Ventura. Ara acaben de publicar nou disc, Nòmades (2015) i ens faran botar amb encertats i bons temes com Fills de la nit, Alternativa o Passatgers del món.

Auxili, des d’Ontinyent i un dels grups amb més seguidors, també vindran amb novetats. Han publicat ja el clip del nou tema Detonem l’estona i faran petar la bomba a l’Auditori de Burjassot amb aquesta novetat. Ja amb el segon disc Dolç Atac (Propaganda pel Fet, 2013) i cançons exitoses com Abismes o Revoltes el grup s’enfortí i es van donar a conèixer molt més, convertint-se en una de les bandes valencianes que més públic ha aconseguit reunir a concerts i festivals. Els nou nascuts però veterans ZOO són els cap de cartell. Des de Gandia, el col·lectiu liderat per Panxo (Toni Sánchez) estan acostumats a exhaurir entrades allà on van i actuaran per primera volta en unes falles, on reproduiran el seu nou disc Tempestes vénen del Sud (Propaganda pel Fet, 2014). El ritme de ZOO sonarà a l’Auditori de Burjassot en la nit fallera per excel·lència de la música feta en valencià.

FALLES COMBATIVESDes del 2003 l’organització cívica Falles Populars i Combatives tracten de recuperar l’esperit popular, crític amb el poder establert i desinstitucionalitzat originari de les falles. L’arreplegà d’enguany encén la traca democràtica més satírica que mai amb el lema Fallem València. Es respira un fi de règim Popular a les institucions valencianes i Fallem València ens presenta una programació municipalista, exempta de coentor, entre la qual hi haurà debats i mítings satírics, ”traca democràtica”, ofrenes a fiascos de propostes electorals, calçotades antirepressives i molta festa musical: Concert Postdemocràtic el 14 de març amb l’actuació de Naia, Héctor Arnau y las Víctimas Civiles, Egalité, La Fucktoria i Figuels; Concert del Règim del 78 el 17 de març amb El Diluvi, Bacora, La Banda del Barri i 2 Chuta’s Djs; i el Concert Econòmic el 18 de març amb Maria Arnal, Atupa (amb Borja Penalba), Maria de la República Punxa Discos i DJ Biano (d’Orxata).

La falla Arrancapins de València també es suma a les falles autogestionades i les propostes musicals. Els “falleros àcrates, pagans i autogestionats” d’Arrancapins ens citen en metxa ràpida el pròxim 17 de març en un concert que reunirà dos bandes i un DJ en obert: els saguntins d’Arrap, qui amb temes coneguts com Valengrècia, Gresca de la contornà, Castissa i Rància o Querem exprimir-nos actuaran per a fallers i falleres de calces fines i tacó alt; des del Barri de Sants fins a València ens bollirà la sang en fum, foc i flama amb el reggae dels catalans Pirat’s Sound Sistema; i amb música electrònica, el valencià Dj-Rule farà del carrer Villanueva i Gascons una segona mascletà de samplers.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €