Humor valencià a Twitter? Estos són els comptes que fan riure en un tuit

humor valenciàSi cerques a Google “Twitter és…” t’ixen opcions com “…gratis o hay que pagar” (s’ha de vore esta pregunta a estes alçades); “… un bar de borratxos”; “un microblogging” o “es para mayores de edad”. Sabem que és gratuït. Microblogging? La gent conversa de manera instantània amb 140 caràcters i comparteix contingut multimèdia. Un bar de borratxos? Literalment, no, però figuradament, tal volta. Només per a majors d’edat? De moment, no. Allò que sí s’ha creat a Twitter, és de franc i et fa riure com un embriagat és l’esfera tuitera valenciana, en concret, els comptes creats per fer humor.

Més enllà d’habituals a Twitter com el guionista, Eugeni Alemany, es poden trobar desenes d’exemples de tuiters (34, en concret) qui, de manera anònima, fan humor en 140 caràcters. Han proliferat els comptes pseudo oficials d’ajuntaments valencians, mestres i mestresses de la cassalla, iaios i iaies valencianes o, fins i tot, la paròdia d’un diari conservador com Las Provincias, Las Colonias. Paròdia o Maria Consuelo Reyna ha reviscolat periodísticament a Twitter? I qui no s’ha mossegat les ungles esperant la portada del diari més rigorós de Twitter?

El transport públic, amb totes les conseqüències que arrossega, no es lliura de la paròdia a Twitter. Des fa anys, Metrovalenshit fa públiques les denúncies de les deficiències del servei de Metro València, i amb sentit de l’humor, si es permet. Retards, inundacions, res es lliura de l’ull de Metrovalenshit.

Tuiters i tuiteres, historiadores i amants de l’art, atents amb el següent compte. Mil anys d’edat mitjana han deixat un llegat artístic ben extens. Ara, a l’era digital, el compte Reaccions Medievals ha recuperat part d’eixes pintures arcaiques per reinterpretarles. Com? Comparar l’escena pictòrica amb una situació quotidiana del segle XXI. Els gestors del compte en són diversos, però entre ells hi ha un valencià. L’art de l’edat mitjana vist des de l’humor i el desvergonyiment, com esta reacció medieval molt crítica amb aquells que posen xoriço a la paella.

Ningú millor que els iaios i iaies valencianes per expressar el valencià col·loquial a Twitter. La Tia Pepa, el Tio Sento, el Uelo rabut, el Tio Bisantico o Sento Sentències són els vellets valencians més actius a Twitter. Estos personatges ficticis formen part de l’imaginari tuiter valencià. Qui no té al seu poble un Tio Sento o una Tia Bisantica a qui tothom coneix? En este cas, els majors canvien la cadira de boga i la xarreta a la fresca, pels teclats i la comunicació en línia. Amb 27 lletres, desenes d’emojis i memes, els tuiters jubilats ens comenten l’actualitat i la seua vida amb humor.

Amb tots vostès, la uela més desvergonyida de Tuiter, La Tia Pepa:

Ni més ni menys que 19 mil seguidors i un humor irreverent. El Uelo Rabut no deixa mai títaro en canya.

És el uelo que millor promociona el seu lloc d’origen i residència: Castelló. El Tio Sento és tan generós que s’ofereix a enviar-te caixes plenes d’hortalisses i fruites del seu hort.

El Ti Bisantico sempre amb el “chentolo” al tuit. Malgrat l’edat, es sent més jove que mai i no dubta en tuitar el seu “estat d’ànim”.

O mostrar la seua indignació per coses tan importants com:

En Sento Sentències porta les millors expressions valencianes a les samarretes, perquè així pugues passejar-les pel carrer. Amb vora 2 mil seguidors, Sento Sentències és d’allò més modern: web i canal a Youtube. Al seu compte puja vídeos d’ell en 3D fent monòlegs i diàlegs, l’excusa perfecta per amollar bona cosa d’expressions valencianes. Ja tindreu temps de vore’ls tots, que hi ha més dies que llonganisses. Ah, i ja sabem que li encanta la saga Star Wars.

A qui li encanta el seu poble i pentinat és a La uela Maruja, qui ve d’Alcoi, xe! Des que s’ha “disiparat” del seu home, té temps per fer un quants tuits i contar-nos la seua vida.

Hi ha també una xarxa d’usuaris que es basen en trets identitaris valencians, com el nostre caràcter o la nostra parla. No obstant, les seues piulades també poden ser sobre l’actualitat política i social. Exemples com l’humor campdeturià de Finor Valenciana i Mosquit Turià o el Mestre Cassaller, @SugusGP Suecanismes i Kale Barraka.

I què més valencià que la cassalla? Existeixen dos comptes d’humor en valencià, nom i temàtica dels quals fan honor a esta beguda valenciana: Mestre Cassaller i Cassallera. Vaja parella d’ “abstemis” .

Ens deixàvem una gran del Twitter valencià. La tuitera amb el pseudònim de duquessa, Lucrècia de Borja, és una experta de l’amor, sexualitat, luxúria o com vulgues dir-li. Ella ve de Gandia (La Safor) i és autora del llibre Les dones no som (tan) complicades (Drassana Llibres). De clara i explícita a l’hora de tuitejar sobre sexe i relacions amoroses és una estona llarga. Només cal veure la seua bio a Twitter: “M’agraden els penis, alguns homes també”. Lucrècia, sense tabús, plena els time line‘s de tuits d’allò més atrevits i luxuriosos, i al seu blog ho fa sense cap mena de límits de caràcters. “De todo hay en la Viña del señor”, diu el refrany castellà. Llavors de tot hi ha a l’esfera tuitera valenciana i Lucrècia de Borja no dubta en destacar el sex appeal dels pilotaris valencians. Res millor que dotorejar el seu compte per riure una estona amb els tuits més sexuals de Twitter.

Hi ha un bon grapat de tuiters que fan de la política la seua matèria primera per piular. Estan sempre al dia per plenar els teus time line‘s de comentaris d’actualitat. Com si tinguérem un Intermedio, però en valencià i en 140 caràcters, vaja. Tenim de tot a Twitter. Alguns d’ells són Taronjada, Els quatre gats o Twit Terrorist.

Proliferen els comptes paròdia d’ajuntaments valencians: Castelló, Alzira, Xàbia, Pego, Quartell, Sueca… És cercar “axuntament” a Twitter i trobar desenes de comptes pseudo oficals de consistoris per fer humor local. La capital valenciana en té, però ens atrevim a dir que l’Ajuntamiento Xàbia és dels més exitosos. Només cal vore tuits come este:

Més enllà dels comptes pseudo institucionals, hem trobat paròdies de partits i figures polítiques, vives i mortes. És el cas de Safor Clientelar S.A., del desaparegut  Vicente González Lizondo -Unió Valenciana-, el també desaparegut  Jaume I el “Castigaor” i Rita Barberà Rita Barberà. Sa majestat en Jaume I el Castigaor ha reviscolat d’allò més crític i valencianista:

Com bé digué Eugeni Alemany, ningú pot negar que el Twitter en valencià és entretingut.

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Noves veus (secció d’opinió)
Entre totes i tots som capaços d'impulsar noves veus dins del panorama mediàtic valencià. Calen noves idees i enfocaments per encarar aquesta dècada d...
26%
6
DIES
115,00 €
aconseguit de 450,00 €