Raúl Antón: el còmic de les horroritats valencianes

raúl antón còmicL’humor és salut. I, si a més, li afegim una mica de crítica, el còctel pot resultar interessant. Raúl Antón és un d’aquells còmics que es valen de l’actualitat, el passat i la idiosincràsia valenciana per fer uns monòlegs irrisoris, irònics i, a la vegada, punyents amb la realitat autòctona. De 36 anys i natural de Torrefiel, un barri obrer situat al nord-oest de València, però, viu a Montcada (Horta Nord).

El monologuista fa poc va apostar per fer servir el Facebook com una plataforma a través de la qual donar-se a conéixer. Les sèries de vídeos Curiositat Valenciana, Horroritat Valenciana i la recentment estrenada, Valencian Geographic, han estat un èxit de difusió entre les usuàries de la xarxa de Zuckerberg.

HORRORITAT VALENCIANA: LA TORRE DE MIRAMAR

S’atodenomina un freak: «M’agraden les sèries: Juego de Tronos, House of Cards, The Walking Dead… col·leccione també figures de Dragon Ball i d’un lluitador de Wrestling, El Último Guerrero. No m’agrada el futbol, però sóc molt del València C.F». Pel que fa als gustos musicals, a Raúl Antón li agrada especialment el dance, el remember, però no renuncia a un bon rock o qualsevol tema de l’Elvis Presley.

HUMORISTA: ES NAIX O ES FA?

El monologuista de les horroritats valencianes assegura que ha fet comèdia «tota la meua vida». No obstant això, no ha estat fins fa sis anys que ho va triar com a camí en la seua vida «des dels pitjors tuguris del món fins als bons teatres… fins i tot en un club de llumenetes (riu)». El de Torrefiel assegura que sempre ha tingut l’habilitat de traure-li la gràcia a qualsevol problema «per poder fer-lo més suportable… res és tan important com pensem, la vida són dos dies», confessa.

«De xicotet mai m’he plantejat res sobre el meu futur o a què volia dedicar-me… crec que sempre deia que volia ser advocat, però perquè estaven de moda les sèries sobre advocats. A poc a poc, me n’adoní que m’agradava més fer que la resta s’ho passara bé. A més, a més, se’m donava genial», diu Antón. Ben cert és que, tot i saber que valia per fer riure, el còmic valencià assegura que una empresa valenciana d’animació teatral, Viviendo del Cuento, li va canviar la vida.

CURIOSITAT VALENCIANA: RUNNERS

 

MANS A L’OBRA AMB ELS VÍDEOS

«Fa com sis mesos que se’m va ocórrer fer els vídeos, però estava amb altres projectes. Vaig provar l’edició sense eixir jo, només amb l’àudio, però buscant el ritme. Tenia clar que el tema que volia tractar era València». Raúl Antón assegura que, en el moment d’editar eixe primer vídeo, havia perdut quatre de les actuacions que tenia contractades per causes alienes a ell. «Això, per a un artista, és un pal, sobretot per a la seua nevera… o em quedava a casa plorant o tirava endavant. Eixe mateix dia vaig pensar a quedar-me en el sofà veient una sèrie i vaig decidir moure el cul, ningú vindrà a casa a lluitar pel que vull».

Raúl Antón va escollir el camí de l’acció, el de defugir de les lamentacions i prendre el rumb del seu destí com a professional de l’humor. És hora de treballar, crear i gravar: «en el primer vídeo vaig tardar unes dues hores per gravar i unes altres dues per a editar. M’ho passe genial! He entrat a la discoteca Chocolate, ha eixit Chimo Bayo i m’he disfressat de Gandalf! Què més puc demanar a la vida? (riu). A un dels vídeos vaig gravar amb el peu de càmera agafat amb una brida a un pal de selfie… per favor, hi ha alguna cosa més romàntica i garrula que això?!».

Abans de gravar els episodis, no tot és improvisació i espontaneïtat. Antón elabora un guió, es documenta, compila dades i es desplaça als llocs sobre els quals tracta en el vídeo: edificis de Calatrava, La Torre de Miramar, els carrils bici, emplaçaments de la Ruta del Bakalao o el CPP de Burjassot.

VALENCIAN GEOGRAPHIC: LAS DOTORAS

«L’HUMOR ÉS VIDA»

Els seus vídeos han aconseguit d’entre 300 mil i 600 mil reproduccions, milers de reaccions i centenars de comparticions a Facebook. «Estic al·lucinant amb el retorn dels vídeos, sobretot perquè, hui en dia, és molt complicat no ferir la sensibilitat d’algú amb l’humor i sempre et trobes amb haters… però, en general, la reacció de la gent és riure molt», assegura el de Torrefiel. De fet, un dels vídeos amb més ressò de Raúl Antón ha estat el dels runners. Fins i tot, Running, un digital editat des de Catalunya i especialitzada en este esport, ha compartit seu audiovisual.

«Compte amb un gran avantatge: no tinc intencions d’arribar a res en concret. Sobreviure amb este treball ja em pareix un premi. Que la gent et diga “Escolta he parat un moment la meua vida per a veure’t o per a veure un vídeo teu i m’ha agradat, m’he rigut, m’has alegrat el día”. Hi ha molta gent que em pregunta on i quan actuaré, això és ben cert. Eixe és el premi».

Això sí, Antón no ho ha aconseguit tot amb temes com el grans projectes urbanístics o el running. Hi ha una qüestió que encara se li ha quedat pendent. A la pregunta de si ha rebut un retorn per part del regidor Grezzi arran del vídeo sobre els carrils bici a València, Raúl Antón li envia un missatge: «no i és una llàstima, muic per un cameo de Grezzi, estic trist per això… Grezzi, agafa’m el telèfon per favor (riu)».

Així com Raúl Antón podria convertir-se en referent d’alguns, el jove de Torrefiel té també humoristes a qui admirar: «m’agrada molt Chris Rock, ell aconsegueix que te’n rigues de la part més miserable de la teua vida. A nivell estatal, Goyo Jimenez, em pareix un fora de sèrie. Però, si n’he de destacar de valencians, en tinc unes quantes. De fet, 5 de les 10 millors còmiques de l’Estat espanyol són de València: Carol Tomás, Sil de Castro, Maria Juan, Patricia Sornosa i Patricia Espejo». Amb tot, ha quedat clar que, per a Raúl Antón, l’humor és més que salut: «l’humor és VIDA».

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €