Cronologia d’un desacord, bandes vs. Sona la Dipu

Ja fa una setmana que es va desvelar un tèrbol assumpte. La setmana passada, mitjançant la xarxa social Facebook, va ser publicat un comunicat d’una plataforma de grups musicals valencians. La Plataforma anomenada com Afectats del Sona La Dipu i també com Debe La Dipu exposava una sèrie d’irregularitats per part del concurs. Denuncien que el concurs organitzat per la Diputació de València, el qual té com objectiu promocionar els grups emergents, està ofegant-los amb impagaments.

COMUNICAT de DEBE LA DIPU

Un total de 15 bandes totes participants en diferents edicions del Sona La Dipu firmen el comunicat. Aquestes són The Saltitos, Gran Quivira, Indian Hawk, Mireia Vilar, Meridian Response, Lígula, Dûrga, Caravana Sur, Mantequilla Voladora, Holy Paul, Badlands, Odd Cherry Pie, La Hora del Té, Vibrowaves i Nanga Parbat. També compten amb el suport del Sindicat de la Música Valenciana (SIMUV).

Enrique Borràs

Al confirmar-se una nova edició del Sona la Dipu per a enguany, van decidir traure aquest comunicat per tal d’evitar que els nous participants passen pel mateix.

Denuncien que la nefasta gestió per part de la Diputació i els responsables del Sona La Dipu (Enrique Borrás i Eduardo Gordo) obté com a resultat deutes acumulats que arriben a un total aproximat de 80.000 €. A les 15 bandes signants i algunes més se’ls deuen totes o moltes actuacions d’entre 2016 i 2018.

Més problemes

També apunten que els tancaven dates d’actuacions sense tenir en compte circumstàncies personals dels integrants de cada grup. Els membres de les bandes s’han vist moltes vegades obligats a triar entre anar a treballar o a anar actuar, amb les conseqüències que comporta triar una o altra opció. Moltes vegades s’assabentaven que tocaven a un festival al moment que veien el cartell, en horaris sense públic als recintes i compartint cartell amb artistes d’estils diferents.

El ventall de deutes és molt ampli. A alguns projectes musicals se’ls deuen 600 euros fins a altres que arriben als 8.000 o 9.000 €. Segons informen, el principal argument de Diputació és el canvi en el model de facturació, però del qual no van ser informats fins que portava mesos en funcionament. S’han trobat menyspreats i deixats de banda per l’entintat pública.

Un dels aspectes que també denuncien és, que per actuar per l’Estat o l’estranger, les bandes han hagut sempre d’avançar diners. El reintegre d’aquests avançaments s’ha demorat en més de dos anys, enfonsant l’economia de les bandes.

Per totes aquesta raons demanen cobrar els deutes, una absoluta transparència i accions formatives sobre el mètode de cobrament i altres tasques administratives, fiscals i legals. Per últim demanen corregir tots els errors comesos, i que de veres es prenguen mesures efectives per ajudar a la presència de dones al concurs i als escenaris.

Reaccions

Amàlia Garrigós ens descobreix "Territori Sonor"

Amàlia Garrigós

El dia 7, Amàlia Garrigós, membre del jurat de l’edició de 2018 publicava un comunicat en nom de tot el jurat, manifestant el suport als grups. Demanant una solució ràpida, i que la situació servira per replantejar els mètodes de facturació i cobraments establerts.

Per la seua banda, el festival Truenorayo Fest, a celebrar-se en Las Naves de València també va emetre un dur comunicat. Al qual anuncien que enguany no comptaran amb Sona la Dipu degut a la falta de transparència del concurs i la institució.

Tot ha desembocat en una reunió d’urgència entre la Diputació i el col·lectiu que va tindre lloc el passat dimecres. Pel que fa a la Diputació, va emetre ràpidament un comunicat després de la reunió admetent els deutes per culpa d’un canvi en el model de la gestió. Amb la convicció de que se succeiran els pagaments de manera immediata i personalitzada. També ha anunciat l’organització el pròxim octubre d’unes jornades formatives als grups per a evitar errors administratius.

Resultats reunió

Mireia Vilar

Al programa Territori Sonor de la pròpia Amàlia Garrigós també apunten a les raons que han esgrimit des de Diputació. Entre elles, un col·lapse al servei d’Intervenció de la Diputació, que no admet certes factures de cooperatives de l’estil de Factoo. Al programa van donar veu a Mireia Vilar i Miguel Ángel Nueda, representants de la Plataforma. També a Josep Pérez del SIMUV. Enrique Borrás, director de Sona La Dipu, i la diputada Isabel García Sánchez, també presents a la reunió van declinar fer declaracions.

El resultat de la reunió va ser positiu per als representants de la Plataforma. Però insisteixen en que les paraules s’han de demostrar en fets. A banda de cobrar els deutes, el principal objectiu de la Plataforma serà que no torne a passar mai més. Publicaran també un llistat de possibles mesures que s’haurien d’aplicar per fer un concurs digne.

Tant el SICAV com la Plataforma han acabat dient que continuaran denunciant els incompliments de les promeses fetes per la Diputació.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €