121dB: «Vos donarem només el que tenim, sense especular»

Allà pel 2013, la banda 121dB baixava la persiana. El trident format per Albert, Ramon i Víctor, un dels pioners del rock alternatiu valencià. En aquests 6 anys els seus membres han emprés altres activitats, altres bandes… però 121dB sempre ha romàs al seu interior. Al seu interior i al de tothom gairebé, perquè 121dB s’ha convertit en un d’aquells grups valencians “de culte”.

M’explique, és 121dB, com aquelles pel·lícules etiquetades “de culte”, que tal vegada no agraden a tothom, però les envolta una aurèola de respecte, consens i reconeixement. O el que és el mateix, un grup que s’ha de tindre em compte i escoltar almenys una volta en la vida. I ara en ple 2019 s’han animat a desempolsar les partitures i a redebutar al Festival Pops Marítims de València, que donarà començ demà a La Mutant. Per si fora poc, estrenen videoclip recuperant imatges de 2009. Us semblen motius suficients per entrevistar-los? A nosaltres sí.

Primera pregunta obligada: Com s’ha gestat el retorn de 121dB i concretament la reestrena al Pops Marítims?

Ha estat una cosa molt natural. Portàvem temps intercanviant missatges buscant algun dia en el que ens vinguera bé ajuntar-nos en un local d’assaig i finalment el trobàrem a principis d’any. No teníem res planejat, només tocar algunes cançons de l’Equilàter i vam tenir una sensació molt bonica.

Uns mesos abans ens vam trobar amb Joangre de Pro21 -nostra agència la darrera temporada del grup- i ens va deixar caure que li agradaria molt organitzar un concert de tornada. Quan van veure que ens ajuntàrem de nou ens van proposar tocar al Pops Marítims i ens va semblar fantàstic tornar als escenaris així.

Quin material esteu preparant per al directe al Pops? Si es pot avançar alguna cosa…

Volem fer un concert amb un bon grapat de cançons per poder repassar la nostra trajectòria. Així que haurà de ser molt dinàmic. Hem intentat que estiguen presents tots els discos. Equilàter (2007), Assaig/Error (2009) i Lesotho (2013). Vam llençar una pregunta a les xarxes per a saber quines cançons agraden més als nostres amics i amb això i el nostre propi gust hem donat amb un llistat per a gaudir nosaltres i la gent.

I a l’estudi? Veurem o escoltarem nous temes de 121dB properament?

Sempre hem sigut un grup amb facilitat per a composar i encara guardem algunes idees que teníem per a un quart disc. Però encara és massa prompte per parlar de noves cançons. El més probable es que no siga un llarga durada i potser aparega de sorpresa.

Hem vist que la rebuda ha sigut molt celebrada per xarxes, esperàveu cosa semblat?

No, la veritat ens ha sigut molt agradable rebre una resposta tan bona i sense dubte fa que tinguem encara més ganes de compartir aquesta tornada amb vosaltres. Però ací, com en tot, no s’havíem construït expectatives.

Veig un contrast evident, entre la gestió de les vostres xarxes i les d’altres grups que opten per narrar cada pas que donen. Vosaltres doneu detalls amb comptagotes, amb cert vel de misteri. És una estratègia o simplement falta de temps?

Potser siga una mescla de les dos coses. També es una forma de ser productius. Dir només el que vertaderament pensem que cal dir sent directes. Ni la gent ni nosaltres tenim temps per a massa històries. El misteri no forma part d’una estratègia. És una forma de ser transparents. Vos donarem només el que tenim. Sense especular.

Fem un repàs: Geografies, Òrbites, Laverge… Aquests projectes agafen un parèntesi o són paral·lels a la nova etapa de 121dB?

Geografies ha sigut una aliança divertida que ha publicat tres EPs i està en pausa ara que Iñigo (cantant) viu a Chicago. Òrbites és un projecte plenament actiu i en procés de composició de nou material. A l’igual que Laverge, que es baixen una temporada dels escenaris per centrar-se en la composició de noves cançons que esperen presentar en 2020.

Quin/s concert/s de la resta del cartell del Pops no us perdreu per res del món i recomaneu?

Niña Coyote eta Chico Tornado son un grup que conec de fa temps i que tinc moltes ganes de veure perquè encara no he tingut l’oportunitat. També soc molt fan d’Enric Montefusco però aquest ja l’he vist moltes vegades (Víctor). I cada concert de Las Víctimas Civiles és una festa (Ramon).

Recordeu aquesta entrevista de 2013? La policia havia fet cancel·lar un concert vostre. Com ha canviat València en particular i el País Valencià en general?

La cosa ha canviat moltíssim per a quedar-se un poc igual. La música en valencià ha crescut exponencialment lliure de corsets i s’han anat explorant tots els gèneres. La ciutat ha recuperat alguns espais públics per a la cultura. Però no obstant això la música segueix sofrint la malaltia crònica de la precarietat de l’influencer. Molta festa, molt de festival i poca profunditat, crítica i professionalitat.

Ja per acabar, on més us podrem veure aquest 2019?

Anirem anunciant notícies d’una en una. ; )

Videoclip – Abans del 13

“Abans del 13” és un tema del disc Assaig/Error. 

Túbal Perales ha recuperat unes imatges d’un dia de 2009 on anàrem a fer-se unes fotos i cuinarem una tortilla de creïlles en caravana. El nostre #10yearsChallenge

*Fotos d’Alain Dupláa

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €