És il·legal menjar putxero a l’estiu?


Un dia de fred i en arribar a casa que t’espere el perol de putxero. És açò el més paregut al paradís?, com diria Elmo, no tinc proves, però tampoc dubtes. El putxero és un plat típic de la cuina valenciana. La seua olor és sinònim de llar i la seua degustació és capaç d’alçar l’ànim a qualsevol. -Per si hi ha alguna persona despistada o de fora del terme, que entenga el valencià encara que no el parle, anem a explicar resumidament en què consisteix aquest menjar-.

Antigament aquest plat era típic del dia de Nadal, per sort, ja no està reservat sols a eixa data i qualsevol dia et pot esperar a casa aquest regal per al paladar. El putxero es tracta de la versió valenciana de l’olla, però amb les seues pròpies particularitats. A la resta de territoris estatals ens trobem d’altres, com l’escudella catalana, l’olla andalusa o la madrilenya. Els elements comuns entre cadascuna de les variants, inclosa la de la terreta, son l’ús de verdures, llegums i carns. Ací amb els ingredients de la nostra zona, com son la bajoca i el napicol.

Pel que fa a les mesures i quantitats dels ingredients, almenys els valencians, no les controlem o no volem controlar-les massa. Sempre ens passem i sobra una pila de menjar, però no passa res, la cuina valenciana ho aprofita tot. Arròs al forn serà el dinar de l’endemà.

Ara bé, recapitulem, «era típic del dia de Nadal». Què vol dir açò?, que s’entén que és un plat per entrar en calor. No així, recordem també que el mític Eugeni Alemany, còmic i presentador de la televisió valenciana, va reivindicar a un fil de Twitter que: «el putxero a l’estiu sí». Dit açò, s’obri debat. Hi ha un mes al calendari a partir del qual s’ha de deixar de menjar putxero? És el termòmetre un factor que determine el temps de cuinar-lo, sí o no?

A mesura que s’apropa l’estiu, al carrer, tant se val al sol com a l’ombra, la humitat impregna l’ambient. Els graus marquen l’horari d’eixida de casa. La suor es converteix en un complement més del nostre vestuari. L’aire condicionat, el ventilador, un ventall o qualsevol paper que et faça aire passen a ser els teus aliats. I vas a la cuina, preguntes que hi ha per a dinar, et responen que hi ha putxero, silenci.

L’opinió social està dividida davant aquesta qüestió. La llei es regeix en cada casa d’una manera. Uns fixen el mes de maig com data límit per servir-lo a taula, uns pocs s’atreveixen a dir que pel febrer ja pesa el plat i d’altres, més específics, aclareixen que mentre «la temperatura del plat no sobrepasse a la del carrer» es pot menjar. Però és cert que l’opinió més sostinguda per la població valenciana assenyala que qualsevol dia és vàlid per fer putxero. «Agost a 42 graus i encara és una bona opció per a dinar», «putxero always», «mai es pot deixar de menjar putxero» o «no hi ha “fins”», són algunes de les manifestacions dels usuaris a les xarxes socials.

En temes de benestar, els experts en nutrició asseguren que malgrat que el menjar gelat produeix un refredament del cos més ràpid, aquesta sensació es passa de la mateixa manera. Per contra, si ingerim aliments calents quan tenim calor, el nostre cos es calfa més, per tant, ho rep com una alerta i provoca que s’inicie el descens de la nostra temperatura corporal. Una acció que es veu més afavorida a llarg termini.

Per tant, l’elecció de menjar putxero en temps estivals corre a compte de cadascú. En funció de quantes ganes tingues de dinar un plat tan tradicional com aquest o de la capacitat de termoregulació que pugues tindre.

 

Fotografia editada: À.P

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €