The Tyets apropa les músiques urbanes als més joves amb “Animalari urbà”

The Tyets, el nom baix el que responen Xavier Coca i Oriol de Ramon ‘Derra’, és un grup de música de Mataró (Barcelona). A les seues cançons estan presents els sons del trap, el reggaeton i el pop amb lletres en català. Aquest estil tan característic els ha dut a fer que siguen els elegits per les escoles La Bressola per produir “Animalari urbà”, el primer disc amb músiques urbanes dirigit al públic infantil i juvenil.

Els mataronins porten aires nous que apropen ritmes urbans a gent de totes les edats. Amb aquesta filosofia, han arribat a col·laborar amb La Fúmiga a la cançó Havia de passar, l’última entrega de la trilogia Pròxima parada (Halley Supernova, 2020) dels valencians. I aquest any han publicat junt amb Els Amics de les Arts el tema “Amics, tiets i coneguts”, que arriba just per posicionar-se com la cançó de l’estiu, amb videoclip de Jep Llavador inclòs. El so de l’ukulele, la seua lletra que et transporta a les vacances, a la festivitat i a gaudir amb els amics i amigues apunta a maneres de què així siga.

El Pipeig (Luup Records, 2020) és el seu àlbum debut, amb el qual quedaren finalistes del Premi Enderrock al millor disc de urban. En ell treballen de nou junt amb La Fúmiga amb qui interpreten el tema “Txarango al Canet Rock”, recordant els dies on Txarango actuava tancant el Canet Rock just quan eixia el sol. Des de llavors, The Tyets no han parat de cultivar èxits, amb cançons com “RRHH (Tinc una casa)“, “Hamaking” o “Menorca”, que acumulen milers de reproduccions a les plataformes musicals.

La seua carrera musical va començar el 2018 en traure la mixtape autoeditada Trapetón. El títol fa referència al seu estil personal, ja que, tal com ells mateixos diuen, les seues lletres s’escapen de la narrativa habitual a les cançons d’aquests dos estils -trap i reggaeton-. Ells aposten per les lletres humorístiques que parlen de la festa i els amics, però també hi ha espai per a l’amor.

Ara, el duet The Tyets ens tornen a sorprendre encarregant-se de la producció d’Animalari urbà, un disc dirigit al públic infantil i juvenil. The Tyets musiquen en clau urbana el poemari “Animarid’Enric Larreula. En el recopilatori han participat artistes d’arreu dels Països Catalans, entre els quals es troba Maluks des del País Valencià. El projecte naix junt amb les escoles associatives de Catalunya del Nord, La Bressola, qui pretenen afavorir la inmersió lingüística de la llengua catalana.

Animalari urbà comprén dotze peces interpretades per: The Tyets, Andana i Yung Rovelló del Maresme, Ariox del Vallès Oriental, Baaldo de les Illes Balears, Yung Rajola de les comarques de Ponent, Pol Bordas i Malson Atmosfèric del Gironés, Júlien Leone i Juan Galán de la Catalunya Nord, Maluks del País Valencià i Pepet i Marieta de les Terres de l’Ebre. També hi ha dos temes amb la participació de l’alumnat de les mateixes escoles.

Les il·lustracions del disc han sigut obra de la dibuixant Duna Llobet i les fotografies del fotògraf Jaume Quilez. L’àlbum es titula Animalari urbà en relació amb els noms dels temes que el conformen, titulats tots ells amb noms d’animals com “El ratolí” o “El porc“. L’adjectiu urbà fa referència al gènere pel qual s’ha apostat per dur-ho a terme, la música urbana.

El disc Animalari urbà ja es troba disponible a totes les plataformes digitals. En format físic, la distribució es farà a partir del mes de juliol. La producció del disc és un encàrrec de l’associació Amics de la Bressola al Grup Enderrock, per a visibilitzar la feina que estan fent les escoles La Bressola a la Catalunya Nord des de fa 45 anys.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €