Practica sèxting sense perills amb aquestos passos

Quants i quantes a la sala han fet sèxting? Suposem que gairebé tothom. Per a qui no ho conega (o no ho coneixia amb eixe nom), el sèxting es refereix a compartir continguts de caràcter sexual, eròtic o pornogràfic, mitjançant el telèfon mòbil. Ja siguen missatges de text, àudio, fotografies o vídeos. Però som realment conscients dels perills que açò suposa? Encara que tinguem plena confiança amb la persona destinatària? L’ONG paraguaiana TEDIC ens avisa sobre els perills de sextejar sense seguretat.

La pràctica del sèxting és comú, és massiva, és normal, i sobretot, divertida. Però com tota activitat, sense seguretat, té molts riscos. TEDIC comparteix algunes recomanacions i eines de com cuidar les nostres comunicacions a l’hora de sextejar, que resumim a continuació.

No sextejar si no hi ha acords clars

SextejarHas de parlar amb la persona destinatària sobre com compartir fotos o vídeos entre vosaltres. S’ha de voler fer-ho per gust, per decisió pròpia i no per pressió. El sèxting, més enllà de la pràctica, és un exercici del dret a la llibertat d’expressió, els drets sexuals i reproductius, a més de ser una forma d’auto-determinació i de desafiar les convencions del masclisme sobre com han de ser els nostres cossos i com hem de gaudir-los.

També, ha de quedar clar el mitjà pel qual es realitzarà el sèxting. A més, s’acordarà allò que es farà amb les fotos o vídeos un cop compartits i quins seran els límits de la pràctica.

Sextejar sense xifrat és com sexe sense condó

SextejarÉs crucial cuidar les comunicacions amb xats segurs. Sempre hi ha el risc de tractar amb persones malintencionades que poden utilitzar el que compartim per extorsionar-nos o manipular. També, els nostres mòbils poden ser robats o extraviar-se, amb tots els arxius que guardem allà. Finalment, la vigilància és un perill molt real. Tant companyies telefòniques, com els serveis que fem servir en els nostres telèfons, o el govern poden vigilar les nostres comunicacions i accedir a tot el que circule en elles.

Idealment, una app de missatgeria segura ha de reunir les següents característiques: programari lliure (client/servidor), autodestrucció i esborrat de missatges, xifrat intern, xifrat de principi a fi, bloqueig per fer captures de pantalla. Fins al moment, TEDIC no troba una app de missatgeria que complisca amb tots aquests requisits. Però sense dubtes, Signal és la més segura de totes, seguida per Telegram (ambdues es poden trobar instal·lar fàcilment en els mòbils baixant de les botigues d’apps). Per contra, Snapchat i Whatsapp són les apps més insegures per compartir contingut íntim, de la mateixa manera que Facebook Messenger, iMessage o els SMS. No els faces servir mai per sextejar si vols cuidar la teua privacitat!

L’anonimat ens protegeix

SextejarTambé és important anonimitzar la nostra identitat. Si no estàs del tot segura sobre el receptor dels teus missatges, usa Obscuracam o Send Reduced per pixelar parts del teu cos o l’espai on et fas les fotos que puguen identificar-te: cara, tatuatges, pigues, mobles, etc. A més, totes dues aplicacions et permeten esborrar les metadades de la foto o vídeo. Les metadades són la informació sobre el contingut, com per exemple, hora que et vas prendre la foto, amb quina càmera ho vas fer i el lloc. Aquesta informació pot ser comprometedora i ajudar a identificar-te. Esborra-la per anonimitzar efectivament els teus missatges.

Si eres profe i vols parlar d’açò al teu alumnat, ací disposes d’un parell de presentacions.


Sobre TEDIC

TEDIC fa tallers de sèxting on explica totes aquestes qüestions. De fet la setmana passada van estar a València, concretament a l’Internet Freedom Festival que se celebra anualment a Las Naves. A banda d’aquests tallers també investiguen sobre transparència al govern paraguaià, corrupció o dades personals. També tenen altres projectes com per exemple una ràdio feminista online col·laborativa i lliure; o un altre on dediquen a documentar tots els esdeveniments, tallers, seminaris etc, on tots els experts són masculins, i es visibilitza l’absència de la dona com experta.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €