Federica Montseny, la pel·lícula que has de veure dilluns

Frederica Montseny, la dona que parla s’estrena a TV3, À Punt i IB3 aquest dilluns 8 de març, Dia Internacional de la Dona treballadora a les 21.50h. La primera aproximació en forma de llargmetratge de ficció a un personatge clau de la història d’Espanya: la primera dona que va exercir de ministra a un govern europeu, el de la Segona República. ​

Fins a quin punt val la pena trair els mateixos ideals pel que sembla un bé major? Aquesta és la pregunta que Frederica Montseny (1905-1994) va haver de respondre’s a si mateixa quan, en plena Guerra Civil, va acceptar la proposta del president del Consell de Ministres de la Segona República, Francisco Largo Caballero, i va entrar al govern juntament amb altres companys anarco-sindicalistes, com Joan Peiró, Juan López i Joan Garcia i Oliver. Els seus quasi sis mesos al capdavant del Ministeri de Sanitat van servir per a fer alguns projectes ambiciosos: va planejar llocs d’acollida per infants, menjadors per embarassades, plans de reinserció per prostitutes i el primer projecte de llei d’avortament a Espanya. Pràcticament cap de les seues aspiracions tiraria endavant.

Va ser una líder de masses, anarco-sindicalista, amb unes conviccions molt fortes“, explica la guionista​ Mireia Llinàs​ (Estoy vivo, Solo química)​.​”A​lgú que no creia en les institucions, en la política, i que pensava que la societat es podia organitzar a partir de les responsabilitats individuals. I per ella va representar una renúncia passar de l’activisme de carrer a la praxi. Entrar en un sistema en el qual no creia, però que potser li podia servir per a millorar les vides de les persones en unes circumstàncies tan extremes, enmig d’una guerra i amb un feixisme que anava avançant“.

També guionista de la pel·lícula, ​Rafa Russo (Lluvia en los zapatos, Clara Campoamor, la mujer olvidada) afegeix: “El dilema que es planteja Frederica és el mateix de certs partits antisistema: si preservar la puresa dels seus ideals o apostar per un cert pragmatisme per aconseguir coses. La pel·lícula també té rellevància pel fet de reivindicar el poder de la paraula enfront de les armes: ella tenia una gran eloqüència, un gran poder de convicció quan parlava, que és una cosa no tan freqüent avui en dia. I ​una altra qüestió important, i rellevant també avui en dia, és la divisió de les esquerres, que en aquells moments va posar en safata la victòria de les dretes. Això també és cíclic i es pot veure en l’actualitat“.

Un altre moment de la vida de Montseny en la que es fixa la pel·lícula ens porta a l’any 1941, quan, exiliada a França, s’enfronta a un judici d’extradició per ser retornada i executada a l’Espanya franquista. “D’alguna manera, en aquell judici es va reconciliar amb la seua etapa al govern“, recorda Rafa Russo. Aquesta és la història del conflicte intern d’una dona valenta i idealista que s’haurà de qüestionar a si mateixa fins a esdevenir poderosa i pragmàtica.

Per a la productora ​Miriam Porté​, “és bo explicar el passat, la memòria és molt important, saber d’on venim i evitar repetir els mateixos errors. En el cas de la Frederica Montseny suposa reivindicar una figura desconeguda, com a la nostra història ho són totes les dones que han tingut un paper rellevant a la política: no n’hi ha cap que tinga un mínim de presència en l’imaginari col·lectiu de la nostra societat. Per tant és un deute, prioritzar aquest tipus de projectes i reivindicar figures com la de Montseny, una dona excepcional“.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €