10 podcasts en valencià que has de conéixer

podcast

Internet ho està revolucionant tot. I quan es diu tot, no només parlem de la imatge i el vídeo, sinó del so, de la ràdio. Fa pocs anys va nàixer el fenomen podcasting, una paraula anglesa composta per “iPod” i “Broadcasting”, que significa “emissions”, encunyada el 2004 per un periodista britànic, Ben Hammersley. La ràdio ja no és unidireccional, fugaç i limitadament participativa. Ara, amb les diferents plataformes podcast podem escoltar la ràdio a la carta, no només aquells continguts volcats de la ràdio analògica, sinó peces creades específicament per a la web. Les podem compartir, comentar, valorar i reescoltar.

Davant d’este fenomen que ja compta amb vora 60 milions d’escoltes totals mensuals a Espanya segons dades d’Ivoox, la Revista Tresdeu, junt amb la complicitat de 5 podcasters valencians, vam organitzar el proppassat 19 de novembre les primeres jornades de Podcasting: nous formats per una nova ràdio. Però quins exemples de podcasts en valencià podem seguir? Humor, política, sexe, cinema, ací tenim podcasts sobre tot tipus de tema i per a tothom. Alguns d’ells provénen de la ràdio municipal analògica, d’altres de ràdios universitàries i, fins i tot, d’ex treballadors de l’extinta RTVV. Pren nota:

1. Kalebarraka

Els de Kalebarraka són els reis de les xarxes socials, tots uns influencers que compten amb més de vint-i-cinc mil m’agrada a Facebook. Cada setmana, des de Ràdio Godella, el programa liderat per Pau Pikonenko ens porta l’humor més crític i sense filtres del País Valencià, amb entrevistes, música i col·laboradors fixes.

2. Colp a Colp

La pilota valenciana és l’esport autòcton per excel·lència. Tenim tot un star system de pilotaris: Genovés, Genovés II, Anabel, Amparo, Puchol II, Moltó i un seguit de jugadores més. En l’article “Com informar-se sobre pilota valenciana?” ja es van dir els mitjans que n’informen sobre el món pilotari. Un d’ells és el programa Colp a Colp, un format setmanal emés a Ràdio Godella, fruit de la col·laboració entre Pilotaveu i la mateixa ràdio local.

3. Comprimits efervescents

Comprimits efervescents, “històries que es dissolen en 2 minuts”, és un projecte de l’ex-treballador de Canal 9, Joan Espinosa. El presentador de La Pobla de Vallbona (Camp de Túria) posa la batuta i veu a este podcast des del setembre de 2016. El seu programa tracta de contar, de manera molt professional, microhistòries a manera d’efemèride. Espinosa rememora efemèrides com l’autèntic esdeveniment social que fóu la primera emissió radiofònica de l’Estat: un 14 de novembre de 1924, a Ràdio Barcelona i amb veu de dona.

4. La Represa

Debat i reflexió, La Represa és “un programa de trellat” de periodicitat setmanal, produït també a Ràdio Godella. Cada programa rep la visita d’una personalitat valenciana a la qual se li entrevista en profunditat. Pel programa han passat el Grup Carraixet, Josep Nadal, l’actor de doblatge Francesc Fenollosa o Pere Fuset entre molts altres.

5. Coctelera 3.0

Un magazine cultural i d’entreteniment emés a la Llosa FM, ràdio local de la Llosa de Ranes (La Costera) amb un bon grapat de joves al capdavant de la producció. “Cinema, sèries, social media, humor, reportatges, música, tradició…” és el contingut que sacsegen a la Coctelera 3.0 cada dissabte de 12h a 14h.

6. Massa pa la Carabassa

Els joves alacantins que fan possible Massa pa la Carabassa no porten ni un any en marxa i ja són ben coneguts en el món podcaster en valencià. Des de la ràdio de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant, un grapat dels seus estudiants s’encarreguen cada setmana de fer humor i entreteniment. Amb mitja hora de duració tenen temps de contar les notícies més surrealistes d’arreu del món, portar convidats i fer-los quizs o colar una cançó a petició dels seguidors.

7. Luxúria

Un programa nascut també entre els estudis de la ràdio universitària, Ràdio Universitat de València. Mireia Mollar, Senia Mulayali, Vicent Ferrer, Cèsar Porta són els quatre joves valencians i valencianes encarregades de fer el podcast sobre erotisme on pots trobar “des d’un poema amb què dir-li a eixa persona el que tant t’agradaria fer amb ella, fins a entrar en un debat sobre alguna cosa que ni coneixies”. Sexe sense tabús, Luxúria ha posat en marxa també la campanya #ferunavalenciana.

 

8. Els Viatges de Carlos Carlos

Els viatges de Carlos Carlos són l’espai per a la crònica cultural del presentador de la Llosa FM, Carlos Ripolles. Un podcast on les converses amb els protagonistes de l’actualitat, els festivals i la música tenen un lloc privilegiat.

9. Cinestèsia
El cinema analitzat des del punt de vista, o d’oïda, de la ràdio. Els joves Pablo Plaza i Lluís s’encarreguen de parlar i contextualitzar sobre cinema i sèries durant una hora. Cinestèsia nasqué el 2009 i s’emet a les deferents ràdios de la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes.

10. El Mural, d’Escola Valenciana

Un podcast fet amb la diligència i la cura de professionals de l’extinta Ràdio 9. Presentat i editat per Amàlia Garrigós, produït per Escola Valenciana i amb els comandaments tècnics de Pepe Moreno, El Mural s’ha fet durant dos anys amb una periodicitat mensual. Pilota valenciana, llibres, ràdio, música, escola, llengua, mitjans… res s’ha escapat de l’atenció periodística d’Amàlia i un bon grapat de col·laboradors: Pau Vendrell, Xelo Ribera, Esther Altabella, Jordi Cabezas o Cristina Mollà. Amb l’esperit d’Estellés, tot un mural de temes en un ecosistema comunicatiu orfe de mitjans públics.

Tu pots ser l’oient d’estos podcasts, però ara, a través de plataformes com Ivoox, uWhisp, iTunes Soundcloud o Goear, qualsevol ciutadà pot passar de ser receptor d’informació a productor de continguts. Tenint en compte els criteris de qualitat sonora, pots fer ràdio online i tenir centenars o milers de seguidors d’arreu del món. El podcast ha eliminat les barreres geogràfiques de les ondes hertzianes i la ràdio analògica per FM. Ara, el mòbil amb el qual tafanegem a Facebook, tuitegem o parlem amb amics i familiars s’ha convertit en un transistor més del segle XXI.

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Noves veus (secció d’opinió)
Entre totes i tots som capaços d'impulsar noves veus dins del panorama mediàtic valencià. Calen noves idees i enfocaments per encarar aquesta dècada d...
26%
55
DIES
115,00 €
aconseguit de 450,00 €