Pep de l’Horta, el ‘Robin Hood’ valencià

Pista: roba als rics per donar-li-ho als pobres. No t’ha calgut pensar-t’ho molt, veritat? Has pensat en el justicier Robin Hood? Error! Les valencianes i els valencians hem tingut el nostre propi Robin Hood. Fou un personatge del segle XIX i es coneixia com Pep de l’Horta. Què haurà fet fa 200 anys un tal “Pep” amb malnom típic valencià perquè el reconeguen com un Robin Hood?

Antigament, en el sistema social agrari del segle XIX espanyol, els llauradors -els quals no posseïen les terres- havien de pagar als senyors nobiliaris-posseïdors- un terç de la seua collita. Arran d’aquesta injustícia que consideraven els llauradors, el 1801, a València, esclatà un descontentament popular contra els abusos dels senyors.

Pagesos del País Valencià, sobretot de la zona de l’Horta de València, van fer un colp de corbella per reivindicar-se en front del poder: Russafa, Alberic, Catarroja, Beneixida, Càrcer, Beniparrell, Alcàsser, Carlet o Alginet entre d’altres poblacions s’enceneren en una revolució.

És en este context de revolta quan entra en escena Pep de l’Horta, una autèntica llegenda admirada per a la societat valenciana del moment. Este Robin Hood valencià era conegut perquè, en actes de justícia social, assaltava els graners dels senyors per boicotejar la seua font de riquesa. Tot un escac i mat a la superestructura dels posseïdors de la terra.

Malgrat assaltar graners en repetides ocasions, les autoritats del moment no aconseguiren fer-se amb ell. Per no poder, no aconseguiren posar-li rostre. Ni tan sols es féren amb el seu amagatall. Les úniques dades i informacions que les autoritats recopilaren venien dels mateixos llauradors.

“Quin crack…”, deu pensar el lector o lectora, “… honrat, valent i astut”. Però, hi havia realment algú darrere de “Pep de l’Horta”?

Sí. I si Pep de l’Horta fou un personatge inventat pel poble? I si Pep de l’Horta fou tothom i, alhora, ningú? A eixa conclusió arribà el jove Ferran Martínez, un dels tres senadors i senadores de Podem per la circumscripció de València: “No hi havia ninguna persona en particular, les autoritats no aconseguien trobar-lo perquè senzillament no existia”.

Pep de l’Horta és un líder fictici, fins i tot, té un carrer en Alfafar i una cançó on s’explica la seua història. Precisament el senador Ferran Martínez és qui féu viral la història de Pep de l’Horta en una publicació a Facebook, el darrer 9 d’octubre. (Foto principal via Koratge).

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €