10 coses a fer a l’illa de Tabarca

És estiu i això significa tenir una mica més de temps per a descobrir nous llocs del País Valencià. Però per a fer-ho, no cal anar-se’n molt lluny. En la província d’Alacant tenim l’illa de Tabarca. Des de Tresdeu et contem més sobre aquest lloc del Mediterrani i et proposem 10 coses que fer-hi.

L’illa de Tabarca, també coneguda com a Nova Tabarca o Illa Plana, és una xicoteta joia en la mar Mediterrània que forma part de la Comunitat Valenciana. Va ser reconeguda en 1986 com la primera reserva marina d’Espanya i en 1964 va ser declarada Conjunt Historicoartístic. Situada a aproximadament 22 quilòmetres de la ciutat d’Alacant, a uns 8 quilòmetres del port de Santa Pola, aquesta illa posseeix una ubicació privilegiada en la costa valenciana.

L’illa de Tabarca és un lloc de gran bellesa natural i compta amb una rica història i patrimoni cultural. Les seues aigües són reconegudes per la seua biodiversitat i riquesa marina, la qual cosa la converteix en un destí popular per als amants del busseig. A més, el seu disseny urbanístic i arquitectura reflecteixen l’herència genovesa i espanyola, i es pot apreciar al seu “poble emmurallat” i en les seues tres portes d’accés.

A continuació, et proposem 10 coses a fer a l’illa:

1. Relaxar-se a les platges

Visitar Tabarca a l’estiu és una opció molt popular, i és probable que trobes un ambient animat amb turistes que gaudeixen del sol i la platja. L’illa compta amb una extensa platja que envolta el perímetre de la llengua de terra que separa les dues zones de l’illa: l’habitada i la deshabitada.

Tabarca compta amb platges d’aigües cristal·lines i arena fina on pots gaudir d’un dia relaxant sota el sol. Algunes de les platges més populars són Platja Gran i Platja de la Pedrera.

Si prefereixes un entorn més tranquil, també hi ha diverses cales prop del far, on pots gaudir d’un ambient més relaxat. A més, a l’altre costat del poble, passant la Porta de Terra, es troba la Cala dels Birros, una altra opció encantadora per a aquells que busquen un lloc apartat.

2. Practicar el tub respirador o el busseig

Les aigües que envolten l’illa són perfectes per a practicar el tub respirador i el busseig. La reserva marina de Tabarca alberga una rica biodiversitat marina, amb una gran varietat d’espècies de peixos i vida marina. Les cales i els voltants de la Cova del Llop Marí són especialment adequats per a practicar tub respirador.

La rica flora i fauna han portat al fet que l’illa siga declarada Reserva Marina, cosa que significa que ací pots submergir-te i descobrir la bellesa del món marí.

3. Realitzar una excursió amb vaixell

Aprofita per a fer una passejada amb vaixell al voltant de l’illa o fins i tot fer una excursió a les cales i coves pròximes. Algunes empreses ofereixen tours amb vaixell amb activitats.

4. Degustar la gastronomia local

Els restaurants de Tabarca ofereixen una deliciosa selecció de plats a base de peix fresc i marisc. Prova especialitats com la caldereta de peix, la paella o la famosa gamba roja de la zona. Destacar, el calder de Tabarca, el plat típic de l’illa.

5. Visitar l’Església de Sant Pere i Sant Pau

Aquesta església, situada en el centre del barri antic, és un lloc històric que val la pena visitar. Va ser construïda en el segle XVIII i destaca per la seua senzilla façana d’inspiració barroca i el seu estil neoclàssic.

6. Gaudir de la posta de sol

Aprofita les vesprades per a contemplar la bella posta de sol sobre el Mediterrani. Pots trobar llocs estratègics a l’illa per a gaudir d’aquest espectacle natural.

7. Explorar el barri antic

L’illa de Tabarca alberga diversos béns culturals de gran importància, entre ells destaca el seu “poble emmurallat”, en realitat una ciutadella emmurallada que es va construir durant l’època de Carles III. Els primers pobladors d’aquesta illa van ser gents d’origen genovés, que van ser rescatats per la corona espanyola de la captivitat a Alger durant l’últim terç del segle XVIII. Aquests colons procedien de l’homònima Illa de Tabarka, situada enfront de les costes de Tunísia.

La muralla que envolta la ciutadella compta amb tres portes d’accés al poble. La primera, coneguda com “de terra”, “d’Alacant” o “de San Miguel”, se situa en l’extrem nord de l’illa. Les altres dues portes són “de Llevant” o “de Sant Rafael”, situada a l’est, i “de la Trancada” o “de Sant Gabriel”, localitzada a l’oest. Totes dues portes presenten un estil dòric amb pilastres.

8. Recórrer les senderes

Tabarca compta amb diverses senderes que recorren l’illa, la qual cosa et permet explorar la naturalesa i els paisatges costaners. Aquestes senderes són ideals per a caminades relaxants.

És un lloc de dimensions reduïdes, cosa que significa que en el seu interior no hi ha carreteres ni molt trànsit de vehicles. Amb una longitud aproximada de 1.800 metres i una amplària màxima d’uns 400 metres, és un destí que convida a gaudir de la naturalesa i l’entorn sense les distraccions habituals de la vida urbana.

9. Conéixer el far

Visitar el far de Tabarca és una experiència que val la pena, no sols pel propi far, sinó també pel pintoresc passeig fins a arribar allí. Tabarca es divideix en dues àrees de terra separades per un istme, una llengua de terra on s’estenen la platja i el port. L’àrea habitada, on es troben els llocs d’interés, està en un costat, mentre que l’altre costat és on es troba el far.

El passeig fins al far ofereix un paisatge únic. Encara que no hi ha molta vegetació, en un dia assolellat, el contrast entre el verd i groc del terreny i l’intens blau del cel i la mar crea una vista impressionant. El far, una construcció del segle XIX, es troba en l’horitzó, i caminar cap a ell a través d’aquesta àmplia zona és una experiència molt gratificant.

Una vegada que arribes al far, també podràs gaudir de vistes panoràmiques impressionants de l’illa i la mar Mediterrània. És un lloc ideal per a prendre fotografies i capturar records inoblidables de la teua visita a Tabarca.

10. Visitar el museu

El Museu Nova Tabarca, situat en l’antic edifici de l’Almadrava, és un lloc imperdible per a conéixer a fons la història de l’illa. Inaugurat en 2004, aquest museu ofereix una experiència enriquidora i educativa per a tots els visitants de manera gratuïta.

Per a accedir al museu, n’hi ha prou amb dirigir-se al Passeig Miguel Angel Blanco en horari de dimecres a diumenge, incloent-hi tots dos dies. L’horari s’adapta al dels vaixells de línia Santa Pola-Tabarca en els matins a partir de les 10.45 h. I a partir de les 11.30 h. durant l’horari estival, en concordança amb els vaixells de línia Alacant-Tabarca.

A més de les visites individuals, el museu ofereix visites col·lectives sota prèvia sol·licitud telefònica o per e-mail. Per a programar una visita grupal, pots comunicar-te a través dels següents números de telèfon: 965 96 01 75, 965 14 81 11, o 965 14 81 12. També pots enviar un correu electrònic a: museotabarca@alicante.es.

Aquestes són només algunes de les activitats que pots gaudir a Tabarca. Recorda que aquesta illa és xicoteta, per la qual cosa pots prendre’t el temps per a relaxar-te i gaudir de la seua bellesa natural i la seua rica història.

Si et preguntes com arribar a Tabarca des d’Alacant, el trajecte amb vaixell a l’illa es pot realitzar còmodament des d’Alacant, Marina esportiva, Passeig Tomás i Valent. El temps aproximat de la travessia és d’1 h. Per Setmana Santa i temporada estival, hi ha diverses eixides diàries.

Des de Tresdeu t’animem a conéixer aquesta joia del País Valencià, respectant sempre l’entorn i les persones que hi viuen!

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €