Les 5 platges amb bandera negra del País Valencià

Cada any, Ecologistes en Acció publica un informe que identifica les platges que mereixen les Banderes Negres per motius com la mala gestió, la urbanització massiva de la costa o la contaminació. En l’informe d’enguany, s’esmenten 48 platges en tota Espanya, incloent-hi cinc al País Valencià.

Hi ha dues banderes negres. La primera, l’oficial, que significa platja clausurada; no es pot accedir a la mar ni a l’arena per comportar un alt risc per a la salut. I la segona, la d’Ecologistes en Acció; no és oficial, però serveix com un crit d’atenció perquè les autoritats revisen i milloren les condicions de les seues platges.

Alacant

La platja de l’Arenal a Xàbia (Alacant) presenta un greu problema d’abocaments, la qual cosa ha portat al fet que se li atorgue la Bandera Negra per contaminació. Cada vegada que es produeix un temporal, la costa apareix plena de tovalloletes i altres restes de fem.

Cala Mosca és l’únic tram de costa sense urbanitzar en el municipi d’Oriola (Alacant). Es tracta d’una platja d’1 km d’extensió, amb un xicotet penya-segat i una riquesa ambiental destacada. Segons Ecologistes en Acció, des de fa temps existeixen plans per a urbanitzar aquest últim racó de costa verge, mentre que el territori circumdant està construït i subjecte a una sobreexplotació urbanística.

Castelló

La platja del Fortí a Vinaròs (Castelló) ha sigut objecte de regeneració amb arenes triturades i sotmesa a feines de construcció i reparació d’espigons des de 2018. Segons Ecologistes en Acció, aquestes mesures es justifiquen amb arguments relacionats amb l’adaptació al canvi climàtic i la implementació d’estratègies marines.

La platja del Surrach a Benicarló (Castelló) és un paisatge natural d’aproximadament 400 metres de longitud. No se sotmet a operacions de neteja a l’estiu, la qual cosa resulta en l’acumulació anual de grans quantitats de residus sòlids de diverses naturaleses. Aquesta platja ha rebut la seua sisena Bandera Negra consecutiva, sent la més bruta de Castelló.

València

La platja de l’Arbre del Gos en Pinedo (València) no va poder ser avaluada per a obtenir la Bandera Blava aquest estiu a causa de les obres que s’estan duent a terme i que s’estendran fins a 2024. La mala gestió de la dinàmica de reculada de les platges ha portat a l’assignació d’aquesta distinció negativa.

La Bandera Negra per contaminació a València també es deu als serveis proporcionats per les administracions local, autonòmica i estatal, encarregades del control de les aigües residuals depurades i la qualitat de les aigües costaneres.

Encara que aquestes no són banderes oficials, és interessant conéixer-les, ja que aquesta distinció ens alerta de la qualitat i situació en què es troben les platges del territori.

Des de Tresdeu t’animem a estimar la natura del País Valencià i a no contaminar les nostres platges. Recorda emportar-te totes les deixalles i reciclar-les als contenidors corresponents. Cuidar la nostra terra és feina de tots i totes.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €