4 sèries Netflix que visibilitzen l’amor LGBT

oRANGE IS THE NEW BLACKEl cinema i les sèries creen imaginari col·lectiu. Si un audiovisual visibilitza qüestions tabús i grups minoritzats, això ajudarà, d’una manera o altra, a què la societat avance. A més, a més, és un dels millors formats: una sèrie pot presentar una trama complexa en xicotetes dosis.

Si hi afegim una història interessant, un repartiment atractiu, un bon missatge i un cliffhanger o ganxo a cada final de capítol, el poder d’influència de la producció pot ser immens. La plataforma Netflix està acostumada a produir sèries d’aquestes característiques.

A la Tresdeu ja hem ressenyat audiovisuals de l’empresa nord-americana: Narcos, Black Mirror, Stranger Things, House of Cards, i 13 reasons why. Ara ha arribat el torn de 4 sèries creades per la plataforma Netflix i que visibilitzen l’amor LGBT.

1.- SENSE8 (2015)

Huit persones normals i corrents repartides arreu del món, en huit punts diversos del planeta Terra, estan interconnectades entre si. Poden comunicar-se entre elles i traslladar-se espiritualment al lloc on està l’altra persona. Esta habilitat els fa poderosos, per això una organització vol fer-se amb ells i elles.

La sèrie Sense8, de les creadores de Matrix (W.B., 1999) Lana i Lilly Wachowsky, és una producció a través de la qual volen transmetre la idea de la igualtat entre els éssers humans. És per aquest motiu que la diversitat sexual es converteix en l’eix vertebrador de la sèrie.  Precisament, l’actor valencià, Miguel Ángel Silvestre, és una de les estrelles del repartiment i interpreta el rol d’un notori actor llatí que ha d’amagar la seua homosexualitat per motius laborals.

2.-ORANGE IS THE NEW BLACK (2013)

Piper Chapman ingressa a presó per traficar amb drogues: Litchfield. Allí coneix la diversitat: moltes dones de diverses races, religions, sexualitats i llengües. Chapman, de fet, és bisexual i està entre reixes amb la seua nòvia. Paral·lelament el seu marit l’espera a fora de la càrcel.

La sèrie Orange is the new black, ambientada als EUA, visibilitza de ple l’homosexualitat en les dones. A més a més, trenca amb els estereotips de la indústria, on la imatge i el bon físic és un atribut sine qua non per a formar par del repartiment. Així és com ho ha volgut reflectir la creadora Jenji Kohan: dones reals i diverses.

3.- GRACE AND FRANKIE (2015)

Homosexualitat en persones grans i nous models de família. Estos serien els dos grans temes de la sèrie Grace and Frankie, feta pels creadors de Friends (NBC, 1994). Grace, una ex-magnat de la indústria cosmètica, i Frankie, mestra d’art hippie, són les dues protagonistes de la producció. Els seus respectius marits, Robert i Sol, eixen de l’armari i inicien una relació homosexual entre tots dos. Robert i Sol són, a més d’amants, socis advocats i amics.

En el moment en què es fa pública la notícia dels marits homosexuals, les dues protagonistes tan antagòniques es veuen obligades a viure juntes. En la sèrie sorgeix també l’assumpte del feminisme en el col·lectiu d’edat avançada on, sovint, no es qüestionen allò establert.

 

4.- LAS CHICAS DEL CABLE (2017)

Produïda per Netflix Espanya i protagonitzada per artistes nacionals i cares conegudes: Blanca Suàrez, Ana Polvorosa, Martiño Rivas, Ana Fernández, Maggie Civantos i Yon González entre d’altres. Las Chicas del cable (2017) és feminisme autòcton de la primeria del segle XX: quan una societat conservadora, i sota govern dictatorial, no contemplava els drets de les dones, ni l’homosexualitat.

Quatre xiques joves es traslladen al Madrid de 1928 per a treballar a una gran empresa de telecomunicacions com a telefonistes. La sèrie segueix els canvis en les vides de les diverses protagonistes i la resta de treballadores de l’empresa. Dones que trenquen amb l’heterosexualitat i s’embarquen al poliamor, joves alliberades que reivindiquen clandestinament el feminisme.

Però això no queda només ací: xiques treballadores que tomben el tipus de dona dependent i vulnerable, mullers que pateixen i lluiten contra la violència de gènere, amparada per les lleis heteropatriarcals i joves que trenquen amb la castedat i els esquemes de la seua pròpia vida.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €