À Punt Directe reviu el llegat de Bola de Drac amb Goku i el Geni Tortuga

La setmana passada, el magazín vespertí d’À Punt va preparar un programa especial sobre Bola de Drac. La mítica sèrie japonesa referent per a molts i moltes valencianes que seguien cada vesprada les aventures de Goku i companyia. Després de molts anys vam tindre l’oportunitat de tornar a veure imatges de la sèrie a la televisió pública valenciana. A la taula també van participar Mari Giner (veu de Goku) i Francesc Fenollosa (veu del Geni Tortuga). No podia faltar tampoc Jaume Costa cantant i creador de la lletra de la capçalera. Podeu veure l’especial complet polsant ací.

Els tres convidats van contar anècdotes de la sèrie i del procés del doblatge. Per exemple, Mari Giner va contar que son pare assegurava a xiquets que tenia el número de telèfon de Goku. O Francesc li mostrava al seu fill els capítols abans d’emetre, i aquest feia spoiler als amics.

Nerea Sanfe no va resistir-se a posar-se en la pell de Chichi i demanà un Kame-Hame per celebrar el seu aniversari. També Vicent Marco va tindre ocasió de posar-los en un compromís amb un test sobre la sèrie. Per acabar, els convidats van teatralitzar una escena de la sèrie on es va entreveure que potser es torne a emetre la sèrie. Per la seua part, Costa es va animar a cantar la cançó de la capçalera.

Sabies què…

  • Hi ha una petició activa a la plataforma Change.org on  es demana a À Punt que es doble amb les veus de sempre tot el material inèdit de Bola de Drac. També que s’emeta tot junt amb les sèries clássiques, en el seu doblatge clàssic valencià.
  • Bola de Drac Z en doblatge valencià va ser censurada al capítol 213, emés al 26 de Maig de 1994
  • Van haver 2 intents de reemissió, i la censura total va arribar al 1997
  • La versió en valencià de Bola de Drac va arribar a ser la més avançada d’Espanya en capítols.
  • Bola de Drac a arribar a fer quotes d’audiència del 53% al 1992 i 1993.
  • Mai no s’ha inclòs la versió valenciana a cap edició de vídeo oficial.

  • Els últims dies de Canal 9, manifestants i treballadors van fer servir al Goku valencià com a icona d’una TV pública en valencià, plural i de qualitat.
  • Els fans de la versió valenciana van poder doblar via crowdfunding i amb la col·laboració altruista dels actors clàssics, el film de Bola de DracLa batalla dels déus” al 2015. La pel·lícula es va estrenar a auditoris i es van fer trobades d’actors amb nombrosa assistència (més de 800 persones en dos estrenes a Godella i Alboraia).

Podeu trobar tota aquesta informació i més als perfils de Facebook: La Bola de Drac en valencià, Ficció en valencià i el grup Volem que torne Bola de Drac a televisió valenciana. També teniu un ampli article sobre la història de l’emissió i posterior censura de la sèrie en aquest enllaç.

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Samarreta A Tornallom
Samarreta d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram St...
Preu 12 €