La guia dels castells valencians, de nord a sud del territori [VOL. 1]

Encara fa bon temps i la calor xafogosa sembla que va remetent i arribant temperatures més agradables. Encara que continua abellint el sol, la piscina, la platja… ja fa un oratge compatible amb les visites culturals. Un tipus de turisme que ajuda a les economies locals, ens fa submergir-nos en la nostra història i vertebra el territori. Hui us anem a parlar d’alguns dels castells valencians més bonics i interessants. Una guia de nord a sud, amb els castells que podem trobar a les comarques valencianes. Ens acompanyeu?

La Todolella

Aquesta menuda població dels Ports té un imponent castell del segle XIV. Com a curiositat, el castell ha sigut propietat del músic i organista Ricardo Miravet, qui va ser elegit alcalde de la Todolella el 2015. A l’any següent va iniciar els tràmits per donar el castell al poble, i traure-li rendiment a nivell cultural. No hem trobat molta més informació sobre el castell, així que us recomanem, telefonar a l’Ajuntament si us interessa visitar-lo.

Castell de Todolella

Foto: Turisme de Castelló

Morella

Seguim als Ports, a la localitat veïna de Morella. Cal destacar, que el Castell de Morella és d’origen islàmic, però ha anat sofrint diferents reformes al llarg dels segles, concretament des del segle XIII fins el XIX. Ha sigut un castell clau en pràcticament totes les guerres gràcies al seu caràcter pràcticament inexpugnable. Morella és un poble amb una gran atracció turística, així que, per esquivar aglomeracions, eviteu dates clau com ponts i festius.

Castell de Morella

Foto: Morella Turística

Peníscola

El castell del Papa Lluna i Peníscola són els grans atractius de la comarca del Baix Maestrat. Sense dubte són un dels castells i pobles més visitats de tot el País Valencià. Situat a la part més alta del penyal, data del segle XIII. Ha sigut escenari de pel·lícules i sèries pel que arrossega milers de visitants cada dia. Per evitar aglomeracions recomanem visitar-lo en temporada baixa i comprar amb antelació les entrades.

Castell de Peníscola

Foto: Diputació de Castelló

Alcalà de Xivert

Com a tret diferencial el Castell de Xivert no es troba a un nucli poblacional, sinó a la Serra d’Irta, al Baix Maestrat. Data dels segles X i XI, encara que com totes aquestes construccions a sofert nombroses reformes al llarg dels segles. Des de la seua posició es guaita la localitat de Xivert, la serra i la mar Mediterrània.

Castell de Xivert

Foto: Alcossebre.org

Orpesa

Continuem a la Plana Alta però anem cap a la costa. La localitat d’Orpesa compta amb un castell i muralles que van ser bastions de defensa de la població. Actualment és de reduïdes dimensions però des dels seus orígens (segle XI), ha sigut clau per vigilar la costa. Va ser propietat del noble castellà conegut com El Cid i després del rei Pere I d’Aragó. Com a curiositat, cal destacar que els plànols originals del castell encara existeixen i els té el govern francés, degut a que acabaren en mans franceses durant la Guerra de la Independència Espanyola.

Castell d'Orpesa

Foto: Orpesa Turisme

Vilafamés

El castell de Vilafamés corona el turó que presideix aquesta localitat de la Plana Alta. S’han descobert als fonaments l’origen musulmà del castell, però presenta reformes de diferents èpoques, les últimes al segle XIX, a les Guerres Carlines. D’aquesta època pertany la gran torre circular. Es troba restaurat i conserva gran part de les seues característiques. Als peus del castell també hi ha un conjunt d’art rupestre conegut com l’Abric del Castell. L’ajuntament organitza visites guiades.

Castell de Vilafamés

Foto: Ajuntament de Vilafamés

Onda

I acabem la ruta encara a la Plana Baixa, al castell d’Onda, també d’origen musulmà estructura del qual, data del segle X. Té diferents recintes i una gran extensió, de fet alberga un museu amb guixeries musulmanes. Les seues muralles tenen un aspecte impressionant, amb un gran nombre de torres. Per aquest fet, el castell va ser batejat metafòricament com “el castell de les 300 torres”. La seua visita és gratuïta així que com sempre us recomaneu, eviteu dates significatives i ponts.

Castell d'Onda

Foto: Tourist Info Onda

 

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €