La guia dels castells valencians de nord a sud del territori [vol. 2]

Arriba l’estiu i ara tenim més temps lliures per viatjar. Enguany la situació està una miqueta més complicada per agafar l’avió i anar-se’n lluny, però us proposem un tipus de turisme alternatiu, molt més assequible econòmicament i que ens ajuda a saber més sobre la nostra història. Us portem una guia d’alguns dels castells valencians més preciosos i interessants.

SAGUNT

El Castell de Sagunt compta amb més d’un quilòmetre de longitud. Aquesta fortalesa del segle XI està situada a la part superior d’un pujol de la serra Calderona. Malgrat ser obra dels ibers, els musulmans van construir part de l’estructura que podem veure actualment. En la falda la muntanya es troba el Teatre Romà i, entre el castell i la Jueria, el Cementeri Jueu.

castells-valencians

Foto: Donarreiskoffer (Wikimedia Commons)

CULLERA

Aquesta fortalesa califal data del segle X, però l’estructura actual és del segle XIII, posat que Jaume I va ordenar alçar un castell sobre les restes del musulmà després de la reconquesta. Del castell destaca la presència d’un canó que s’anomena «sacre». Al costat de la fortalesa també hi ha el Santuari de la Mare de Déu, que es va construir al segle XIX.

castells-valencians

Foto: Sdrobkov (Wikimedia Commons)

XÀTIVA

A la capital de la Costera trobem una de les edificacions més emblemàtiques del territori valencià. Aquesta fortalesa està formada per dos castells que es comuniquen entre ells: el Castell Menor, que és d’origen iber, i el Castell Major, construït pels romans. És considerada com una de les fortificacions referents de l’arquitectura històrica i militar del segle. A més, encara hi ha una part de les muralles que es conserva.

castells-valencians

Foto: Xàtiva Turisme

REQUENA

Al segle X es va construir l’Alcassaba o Castell de Requena en el barri de la Vila. Va ser el llegat més destacat que ens van deixar els àrabs en una de les seues ciutats més importants. No obstant això, es va construir sobre aquesta fortalesa una torre d’homenatge cristiana al segle XV.

castells-valencians

Foto: València Turisme

BUNYOL

El Castell de Bunyol va ser construït entre els segles XI i XVII i està format per dos recintes que es troben units per un pont sobre un fossat artificial. Edificat sobre dos massissos rocosos al cor de la ciutat, el seu valor estratègic es devia al fet que estava situat en la frontera entre els regnes de València i Castella. Hi destaquen la torre de l’Homenatge i el palau gòtic.

castells-valencians

Foto: Mike1979 Russia (Wikimedia Commons)

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €