Guastavino: l’arquitecte valencià que triomfà a Nova York

Guastavino no fou profeta a la seua terra. No obstant, l’arquitecte valencià triomfà a Nova York i importà idees arquitectòniques mediterrànies mil·lenàries a edificis importants de la ciutat. Fins ara, Rafael Guastavino Moreno (1842-1908), així és el seu nom complet, ha estat un desconegut per als valencians. Ara, és impossible no pensar en ell en vore i visitar, per exemple, la Grand Central Station o anar pel metro de City Hall.

D’origen valencià, es formà a Barcelona i amb 40 anys emigrà als Estats Units per a fer carrera. Innovador, artístic, creatiu, la productora valenciana Endora Producciones s’ha encarregat de traure’l de l’anonimat. El recentment acabat 2016, Endora Producciones estrenà un documental sobre la vida i obra de Rafael Guastavino per a la sèrie Imprescindibles de La 2 de TVE.

En ell es conta que Guastavino marcà tota una època arquitectònica als EEUU amb les seues idees revolucionàries. Sense parlar anglés aconseguí fer la seua primera construcció a Boston (Massachusetts). De fet, de manera pòstuma, el New York Times és el culpable que Guastavino siga conegut com l'”Arquitecte de Nova York”.

Experts en arquitectura asseguren que no hi ha figura com Guastavino en tota la història contemporània i el qualifiquen del millor arquitecte que han pogut tindre els americans. Asseguren que assentà les bases del modernisme a Catalunya i de la identitat arquitectònica pública dels EEUU.

Guastavino patentà la volta “guastavina”, una idea importada de l’arquitectura mediterrània i per això constituí la Guastavino Fireproof Construction Company. Es pot apreciar a construccions la sala de concerts Carnegie Hall  (Nova York):

A les voltes de maó de la Grand Central Station (Nova York):

 

#nyc #grandcentral #oysterbar #guastavino

Una foto publicada por ja11211 (@ja11211) el

A les voltes inferiors del pont de Queensboro (Nova York):

#queensborobridge #nyc #january #city #manhattan #lights #newyork #manhattan #queens #water #darksky #suttonplace

Una foto publicada por Nyc (@photography_rsx) el

O a la mateixa sala de lectura del Bates Hall de la Biblioteca Pública de Boston:

Una foto publicada por @behindthelens617 el

Una de les curiositats de l’impacte arquitectònic i social de Guastavino fou l’efecte sonor dels de les voltes dels passadissos del metro de la City Hall. Si un es posa a un cantó i un altre es posa a l’altre cantó perpendicular, eixes dues persones poden escoltar tot allò que es diuen mútuament. Al mateix contrabaixista de jazz, Charles Mingus, li agradava tocar en un dels racons de les voltes, pel so que aconseguia. De fet, demanà matrimoni a la seua amant en un d’eixos cantons.

#DateThisCity by taking a tour of the abandoned City Hall Station! Completed in 1904, the decommissioned subway station has elegant chandeliers, leaded skylights, vaulted tile ceiling, and graceful curves. Designed by Rafael Guastavino (creator of the ceilings of Cathedral of Saint John the Divine, Ellis Island, and lower Grand Central), the opening of this station marked a moment of great civic pride. Address: Meeting corner by City Hall Park • Cost: $50 for NTYM Membership (required) and $50 for tour • Hours: 2 times a month, must sign up a few months in advance • More information: web.mta.info/mta/museum/programs • Tip: You can also stay on the 6 train downtown at city hall to catch a glimpse of the station (previous post) #NYC #CityHallStation #MTA

Una foto publicada por NYC Date Ideas (@datethiscity) el

Un altre dels edificis a destacar és el Guastavino’s Event Space (web), a Nova York. El Guastavino’s, de fet, ens recorda a una construcció valenciana molt coneguda: La Llotja de València. Jutgen vosaltres mateixos:

Aii si Trump haguera governat al segle XIX… tal volta no estaríem parlant de l'”Arquitecte de Nova York”.

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €