Quan Cullera s’avançà a Hollywood

Aquestos dies s’està parlant molt de l’acció que s’ha fet a Los Angeles al mític cartell de Hollywood. Va ser al matí d’Any Nou quan va amanèixer el cartell lleugerament modificat i on es podia llegir “Hollyweed“. ‘Weed‘ és la paraula que utilitzen molts per denominar a la marihuana en anglès. I és que l’acció homenatja el fet de que fumar marihuana ja és legal en California. Els/les bromistes han aprofitat la nit per canviar les dos últimes “o” de la paraula de la muntanya i cobrir part de les lletres amb lones perquè es puga llegir “Hollyweed“.

I si en Cullera ho hagueren fet abans?

Allà per 2004 uns desconeguts canviaren el nom de Cullera de la seua muntanya per Culebra, i així es feia ressò de l’acció la premsa local: “El nom de Cullera, escrit amb pintura blanca a la muntanya del municipi, va despertar canviat el matí d’ahir. Els ciutadans i els que conduïen cap a la població, es van adonar que el nom de la ciutat havia estat substancialment modificat i en lloc del tradicional «Cullera» es llegia des de lluny «Culebra». Segons fonts policials, pel que sembla una o diverses persones les quals la seua identitat es desconeix van pujar a la muntanya i van retocar el nom amb llençols blancs, canviant algunes lletres del topònim perquè en lloc d’aquest es llegira la paraula que identifica l’animal. La Policia Local va donar avís al cos de Bombers perquè llevaren els llençols del nom, però segons van explicar els agents, els bombers els van informar que no podien realitzar aquest tipus de tasques, de manera que la policia municipal va buscar a un equip d’escaladors, que va retirar els llençols íntegrament.

Desgraciadament no hem trobat cap foto amb bona qualitat a Internet però sí hem pogut fer captures de la pàgina web on explicaven amb pèls i senyals com havien dissenyat i executat l’acció.

 

Però què va ser el Comando Culebra?

Al seu manifest fundacional recuperat de la seua web es podia llegir “Això funciona amb naturalitat, molt senzill, sense moltes pretensions. L’assumpte va de com un clau treu un altre clau. O millor, de com cridar l’atenció sobre una agressió al bon gust, a la natura i, per què no, a la intel·ligència, i usant les seues mateixes armes (o almenys, semblants). Sense fer mal a res ni a ningú, sense agressió més enllà del visual i, esperem, a l’eufòria localista (possiblement etílica) dels creadors i mantenidors del “monument”, el Comando Culebra pretén una acció absolutament efímera, però bonica. Només unes teles, uns claus i llest. Fora obscenitat, dins Culebra. En definitiva, un clau per atreure el màxim de mirades sobre un monstre amb set lletres, un mal entès concepte de l’orgull local i la propaganda. Un clau per treure un altre clau. Davant tal ofensa a l’entorn, el Comando Culebra es nodreix de voluntaris amb ganes d’atreure la vista de la gent sobre l’invisible per evident, amb una idea àmplia de l’actuació artística i un esperit 100% altruista.

 

Fotos Jesús_VLC i Alyse & Remi

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €