Anar Serra Amunt a colp de Wikiloc

El senderisme està creixent a passos agegantats d’un temps a aquesta part amb l’eina Wikiloc. Però és una moda o hi ha alguna cosa que va més enllà? Què hi ha de bo en pegar-se 4 hores de caminada passant fred o calor? Potser alguns s’ho agafen com una moda però d’altres s’ho prenen com una veritable i atractiva oferta d’oci. A més, el fet de visitar els cims, els paratges i el patrimoni més emblemàtic del País Valencià, crea vertebració. Es fa poble i es fa país. Pots trobar-te amb un complet desconegut d’Oriola, Tous o Almenara però si coincideix que tots dos haveu estat recentment al Penyagolosa (per citar un) es crea un vincle especial. Ja teniu tema de conversa que porta a recomanar altres visites, restaurants, equipament…

Moltes vegades també tendim a anar-se’n ben lluny a la recerca d’alguna ruta d’aquest tipus. Està clar que llocs com els Pirineus, Sierra Nevada, o els Picos de Europa no tenen comparació. Però és que a moltes menys hores de cotxe i quilòmetres tenim rutes genials que no tenen res que envejar. I d’això s’encarreguen múltiples blocs que amb pèls i senyals ens expliquen les rutes que fan. I tot desinteressadament, sols pel plaer que comporta compartir coneixement i vertebració del territori.

La Ruta dels Pantaneros a Chulilla protagonitza l’última entrada de Serra Amunt

Un d’aquests blocs és Serra Amunt. Administrada per Ignacio Nadal, va iniciar-se al 2014 amb rutes per les Comarques Centrals. Vall d’Albaida, el Comtat, l’Alcoià, la Safor… copaven les seues publicacions, però a dia de hui hi pots trobar rutes de les tres províncies. I no sols enllaços al Wikiloc, cada entrada té una detallada descripció de la ruta, des del lloc on deixar el cotxe, a indicacions amb fotos en cada punt conflictiu del camí.

Wikiloc

La Sajolida té un gran catàleg de fotos de plantes autòctones

Des de Cocentaina es publica La Sajolida, un projecte que conjuga camins, natura i tradicions. Com un llaurador que et trobes al mig de la teua ruta, aquesta web guia als amants de les muntanyes. Recupera els camins i els costums i difon el valor d’aquests tresors, secrets, mites, runes, paisatges i històries. Les rutes no estan penjades al Wikiloc, apareixen al Google Maps, però pots descarregar-te l’arxiu .kml i passar-te’l al mòbil per obrir-lo amb Wikiloc. Indispensable el seu apartat Galeria amb una excel·lent col·lecció sobre plantes, patrimoni, menjars i pobles.

Wikiloc

Mollerussa, l’última ruta de Camins en la Natura

També trobem Camins en la natura, un projecte que deriva d’un programa de televisió comarcal OndaTeVe. Ismael Chiva i Marc Ribes iniciaren un programa setmanal de rutes senderistes i en paral·lel, ficaren en marxa el bloc. Hui en dia es tracta d’un espai de senderisme, llengua i natura, on Ismael Chiva i Meritxell Garralón elaboren setmanal nous continguts, bé siguen de senderisme, llengua o tradicions. A més de trobar rutes d’arreu el País Valencià també hi trobem de les Illes i Catalunya.

Wikiloc

Les caselles del Ferrocarril Alcoi-Gandia per “A un tir de pedra”

«Qui coneix la terra l’estima» es pot llegir a la capçalera de la web A un tir de pedra. Els autors de la web que també tenen un llibre sobre el Mondúber amb ni més ni menys que 32 rutes al massís saforenc. A banda, la web destaca per tindre un apartat solament sobre els Pirineus i un especial de patrimoni del País Valencià.

Visitant qualsevol d’aquestes web, vos recomanen moltes altres més. Un altre indici que demostra el bon rotllo i l’afany col·laboratori entre els blocs que es dediquen al senderisme.

Però què és Wikiloc?

Segurament molts esteu al dia amb l’aplicació per a mòbils Wikiloc. Per als que no la conegueu, dir-vos que es tracta d’una app gratuïta amb la qual es poden gravar i compartir rutes a l’aire lliure. L’aplicació empra el GPS del dispositiu i mostra les rutes sobre els mapes de Google Maps. Tot açò ofereix múltiples possibilitats a l’usuari. Per exemple, trobar una ruta propera al lloc on et trobes de vacances. També pots filtrar la cerca de les rutes per quilometratge, per desnivell o per zones geogràfiques. Es poden consultar les estadístiques a temps reals de les rutes que graves, com la distància recorreguda i gràfiques d’elevació. Pots fer fotos per destacar punts d’interès que apareixeran com referència de la ruta.

Com a curiositat, Wikiloc va estar fundada en 2006 pel català Jordi Ramot i ha estat premiada per Google Maps Espanya com a millor mashup. Una mashup és una aplicació web híbrida que utilitza contingut d’altres aplicacions web per a crear un nou contingut complet. Una gran fita ha estat aconseguir instal·lar una capa per defecte a Google Earth. Ha tingut el reconeixement de National Geographic, Ashoka Changemakers i la Societat Geogràfica Espanyola.

Un xicotet truc. Si teniu l’app al mòbil descobrireu que no podeu descarregar-se les rutes des del vostre dispositiu. Però té fàcil solució perquè des de la web amb l’ordinador sí que es pot. Així que, si voleu seguir un ruta concreta que haveu trobat, descarregueu-la de la web de Wikiloc des del vostre ordinador (prèviament s’haureu de crear un compte). Obtindreu un arxiu amb l’extensió .gpx que haureu de passar-vos al mòbil ja siga per Bluetooth, cable o com millor vos vinga. I ja la podreu obrir amb el Wikiloc. wikiloc

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €