Desmuntant el mite de l’ocupació, defensant el dret a l’habitatge

El projecte de divulgació del coneixement científic i humanístic, AulaCODI va publicar fa uns dies amb una microconferència de l’advocada Adelina Cabrera. Al vídeo, l’advocada ens planteja com els mitjans de comunicació adopten un discurs de criminalització cap a les persones que ocupen vivendes. També estableix el que podria ser una relació entre l’ocupació i els desnonaments que fan fora a milers de persones de les seues cases.

Al vídeo s’analitza breument quina relació hi ha entre el dret a l’habitatge i el fenomen de l’ocupació i s’aporten dades que ens faran reflexionar. Trobem conceptes interessants per analitzar la problemàtica com el delicte d’usurpació, la diferència entre propietat i possessió i la confrontació entre el dret a l’habitatge i el dret a la propietat privada.

Sovint trobem a la premsa escandalosos titulars sobre “okupes” amb adjectius pejoratius i valoracions subjectives negatives. També utilitzen casos aïllats per universalitzar un concepte criminal de l’ocupació. Però sabies que el 82% de les vivendes ocupades són de gran tenidors? I que d’aquestes, 7 de cada 10 són de bancs?

Sense anar molt enrere en el temps ahir mateix coneixíem el cas d’un edifici sencer del Cabanyal. Segons conten des de Directa, un fons voltor s’ha apropiat d’aquest edifici embargat en el seu dia pel BBVA amb 4 famílies vivint de lloguer. El banc no va notificar cap compte bancari on continuar pagant el lloguer, i ara son acusades d’impagament i d’ocupació. L’Espai Veïnal Cabanyal assessora aquestes famílies i ha aconseguit paralitzar les primeres ordres de desnonament de 3 de les 4 famílies de l’edifici. Famílies amb rendes baixes i amb menors al seu càrrec.

EntreBarris

Per tractar d’alarmar sobre aquest problema i altres greus sobre l’habitatge sorgeix a València EntreBarris. Aquesta xarxa de col·lectius i associacions veïnals de diversos barris s’oposa frontalment a la turistificació que viu la ciutat de València. En aquest context, reivindiquen el dret a la ciutat dels veïns i veïnes així com demanden accions que asseguren l’accés a l’habitatge i la permanència en la mateixa.

Aquesta xarxa de veïns i veïnes de València van convocar la manifestació del passat 11 de maig amb el lema València no està en venda. Entre les seues demandes per revertir l’encariment de l’habitatge a la ciutat de València està despenalitzar l’ocupació, evitar els desnonaments i desallotjaments per evitar que continue quedant-se gent sense casa i cases buides. La resta de punts que proposen a les administracions són: regular restrictivament els establiments turístics, crear un parc d’habitatge públic, establir un límit al preu del lloguer i les cooperatives d’habitatge com a manera de propietat.

*Imatge de la portada extreta d’aquesta animació.

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €