[Futur Precari] «La formació és bona, però no confien en el talent»

SERGI MORAN CARDENETE, 21, PATRONATGE Y MODA

Volent saber què pensen els joves d’arreu del País Valencià sobre el seu futur i quines preocupacions tenen els hem preguntat a alguns d’ells, sent de diferents àmbits professionals, com veuen les seves possibilitats de futur i com moltes de les situacions que estan vivint ara, siga la precarietat laboral o l’augment dels lloguers, els afecta o afectarà. Avui entrevistem a Sergi Moran Cardenete.

Com penses que va a ser l’evolució del teu salari en els 5 anys vinents? 

Des d’un principi m’espere un salari mínim, o inclús menys, però espere que en un futur evolucione i en 5 anys superar el mínim i poder tenir un salari que supere els 1000/1200. 

En què et veus treballant d’ací 2 o 3 anys? 

Fora de Espanya, perquè si vull tenir un salari més estable en l’estat em falten idiomes, de ací 3 anys me veig més fora i quan torne poder tenir un millor sou ací. 

Com veus  la possibilitat de deixar de compartir pis en un futur? 

No la veig, ara mateix em veig en 30 anys i compartir pis, no veig que em puga permetre un lloguer i els costos jo sol.

Anar-se’n a l’estranger per a treballar del que has estudiat ho veus necessari o penses que està acabant-se la fuga de cervells?

Pense que no es tan hardcore com abans, però si te’n vas fora d’espanya és més fàcil trobar treball del que has estudiat.

Com creus que la tecnologia ens acabarà controlant la vida? 

Les lleis de protecció de dades cada vegada son pitjor, s’exposen més les dades personals i pense que l’evolució  de la tec va ser no tindre cap tipus de privadesa, eixe va a ser el control, un Gran Hermano de George Orwell (llibre 1984). També pense que ens ajudaràn a solucionar problemes, però l’evolució anirà cap al control i la manca  privadesa. 

T’agradaria seguir vivint al País Valencià en els pròxims anys? 

Si, encara que tinga pensat anar fora jo vull tornar ací a la terreta. És un lloc de clima bo, no està abarrotat com Madrid, és una ciutat menuda on és fàcil anar a tots els llocs, i a més hi ha de tot.

S’ofereixen molts graus a les universitats valencianes, els veu eixida per quedar-se ací?

Veig que hi han eixides perquè hi han beques de pràctiques i et dóna la possibilitat d’encontrar un futur treball ací.

Creus que tens més oportunitats a Madrid o a Barcelona? 

Si, son ciutats més grans amb més industria, i més la de  moda que és el que he estudiat, per exemple Madrid és el millor en Espanya, però Madrid la descarte no m’agrada, no estaria a gust per a treballar, i Barna m’agrada més, em representa més, però sent que el meu lloc és València.

Quines mesures creus que s’han de prendre per evitar la precarietat laboral? I amb els lloguers? 

Pense que més que fer beques de pràctiques és que les empreses et confien en la gent jove, ja que la formació és bona, però no confien en el talent, busquen experiència, que ens desvaloren per ser joves, ens donen menys salaris i tenim les mateixes despeses i necessitats que la gent més major, vivim en menys i clar, ens toca compartir pis o viure en els pares encara que treballem.

Tenen que fer alguna cosa , en 3 anys els pisos han pujat de 100 a 200 sense cap raó, el pugen i no pots fer res perquè no hi ha per menys. Poden fer lleis per a taxar el preu real del lloguer i que no es fique un sobrecost excessiu del valor real del lloguer. Tinc amics que estan en el mateix pis el lloguer li’l han pujat 50 euros a l’any durant 3 anys seguits.

Com veus la situació actual per a les persones que volen ser pares/mares joves? 

Si els joves que tenen una situació estable en quant a treball si, però han de ser dos persones amb dos salaris, perquè una persona sola no pot donar-li la qualitat de vida bona que se li ha de donar als més menuts, son tot despeses i atenció que pot ser no tingues pel tipus de treball, ja que per als joves és més precari i amb menys flexibilitat, tenir un fill és molt car i molts no poden permetre mantenir ni un gos. I que siga un fill, perquè dos ja em sembla que ni de fly.

 

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €