El símbol de l’economia ecològica i sostenible

Carrícola és referent en economia ecològica i sostenible

Carrícola és un poble situat a la Vall d’Albaida que apenes compta amb un centenar d’habitants. Una xifra que sembla ridícula però que és ben digna si es té en compte el context. L’any 2000 el municipi comptava amb només 70 persones empadronades. El poble patia una clara tendència cap a la desaparició. Uns anys més tard, es pot dir que aquesta tendència s’ha trencat gràcies a l’aposta de Carrícola per l’agricultura ecològica i diverses iniciatives més d’economia sostenible. En els últims anys s’han instal·lat famílies en cases que l’Ajuntament ha rehabilitat per a tal efecte. Aquestes persones —que han aportat xiquets i xiquetes al poble— es dediquen a l’artesania i l’agricultura. El programa Aquí la tierra de RTVE va emetre l’11 d’octubre un xicotet reportatge al voltant de la situació actual d’aquest municipi.

Carrícola és referent en agricultura ecològica

Mentalitat ecològica: «Si no és sostenible no ho fem»

Es fa difícil trobar pobles que durant el boom immobiliari no hagen cedit a la construcció de nous habitatges en forma d’urbanitzacions, finques… També esdevé complicat no trobar un polígon industrial —encara que siga xicotet i estiga abandonat— a cada localitat del País Valencià. Carrícola és un exemple de sostenibilitat i convivència amb l’entorn. Apenes viuen 100 persones però poques més ho podrien fer, ja que la nova construcció és escasa. El poble es manté igual que fa décades però amb una diferència clara respecte de la majoria dels pobles rurals. Hi ha vida a la gran majoria de cases. L’aprofitament de les aigües residuals i dels residus orgànics són exemples del funcionament ecològic del municipi. En aquesta pàgina web es pot trobar molta informació.

Un entorn per a visitar

El poble està ubicat a l’Ombria del Benicadell. En el nucli urbà es fan múltiples activitats periòdiques i puntuals. Cada diumenge per exemple se celebra el mercat ecològic i artesà. El paisatge també forma part de la identitat de Carrícola. Al costat del municipi, en uns terrenys municials, la Coordinadora Ecologista de la Vall d’Albaida va construir amb tècniques de bioconstrucció la coneguda Ametla de Palla. És seu habitual d’activitats relacionades amb el medi ambient, compta amb un jardí de flora dedicat a l’etnobotànic Joan Pellicer.

També és un entorn ideal per a practicar esports de muntanya com el senderisme, el running, ciclisme, etc.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €