Llocs

No eres valencià si no coneixes aquestes coses… [Segona part]

Joan Fuset | 11 gener 2018

Allà per novembre de l’any passat us vam presentar un primer post per posar a prova la vostra valenciania. “No eres valencià si…” és una proposta de fets que posem sobre la taula per tal de comprovar si sou valencians de soca-rel o de pacotilla.

No eres valencià si no has criticat la paella d’algun gran xef internacional

Un dia qualsevol de la teua trista existència obris Twitter i tot déu està parlant del mateix. El xef de prestigi internacional Gordon Ramsey (o qualsevol altre aleatori) ha publicat la recepta d’una paella sui generis. No eres valencià/na si no has posat en pràctica el teu precari anglès per criticar eixa maleïda costum de mesclar xoriç, xili, pollastre, cigales, pèsols i tot els ingredients que tenen costum de posar-li. Respires fons, cruixes els dits i escrius: «This is not paella, this is rice with things» i et quedes més ample que llarg.

 

No eres valencià si no fas un bon esmorzar valencià

«És que pels matins tinc l’estomac tancat». «Jo amb un got de llet i una barreta de cereals tire tot el matí» No faces cas a les persones capaces de pronunciar aquestes frases, no són de fiar. No eres valencià/na si no quedes amb els amigatxos almenys una vegada per setmana per pegar-te un bon esmorzar al bar. Que no falte l’entrepà XL, cacau en corfa (o del collaret), olives, cervesa i cafenet. I després, redolant, redolant, cada u a sa casa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No eres valencià si no et fas el llit el dia de Tots Sants

Primer has de reconèixer que no et fas el llit mai de la vida. Segon reconeix que et fan poreta les històries d’esperits, fantasmes i animetes. Doncs que sàpigues que no eres valencià/na si no et fas el llit immediatament t’alces el dia de Tots Sants. Si no ho sabies, doncs ja ho saps. La llegenda valenciana conta que has de fer-te el llit l’1 de novembre només t’alces. Si no ho fas, se’t colaran les animetes que habiten ta casa.

 

No eres valencià si no tens debats filològics sovint

Ja siga amb la teua amiga del poble del costat o amb el teu company de classe que viu a 300 quilòmetres. Sempre hi ha un moment en la vida de dos valencians/es en el qual de sobte s’adonen que hi han molts vocables que els sonen directament a xinés. No eres valencià/na si no t’has partit el cul amb el teu/a amic/ga d’altre poble sobre com de diferent anomeneu algunes coses concretes. Borles, monges o roses; pebrera, primentó o bajoca; cosconelles, cosquerelles o picoretes; mo n’anem o se n’anem… Són sols uns exemples, segur que en sabeu de desenes més.

No eres valencià si no has pres el bany en algun d’aquests llocs

No sols de platges i caletes vivim al País Valencià. Tenim multitud de paratges naturals al nostre interior on gaudir d’aigua dolça i fresqueta. No eres valencià si no has pres el bany en algun d’aquests meravellosos paratges d’interior. Nosaltres coneixem uns quants com el Salto de la Novia a Navaixes, la platja fluvial de Montanejos, el Pou Clar d’Ontinyent, el Naixement del Vinalopó a Bocairent, les Fonts de l’Algar a Callosa d’en Sarrià (foto de baix), l’Albufera d’Anna… i els que ens deixem! Escriviu-nos als comentaris quin és el vostre favorit lloc de bany d’interior.

 

, ,

One Response to No eres valencià si no coneixes aquestes coses… [Segona part]

  1. Jaume 11 març 2018 at 03:38 #

    L’assut de Toixa! O el azud de Tuéjar, en castellà. Un poble no molt gran, de tota la vida, xurricos com ningú però boníssima gent i el lloc es preciós.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.


Aquesta web utilitza galetes per a millorar l'experiència de l'usuari.