Valencians que han acomplit el somni americà

El somni americà, dues paraules que tothom ha escoltat alguna vegada en la seua vida i que està ben present en el nostre imaginari col·lectiu. Sèries i pel·lícules han fet servir la fantasia del Nou Continent per traçar la seua trama: En busca de la felicidadAmerican GangsterScarface, entre d’altres. D’entre els milions de valencians que ja no viuen i dels que estan entre nosaltres, n’hi ha uns quants que, de manera decidida, ho han deixat tot a la terreta per travessar el toll Atlàntic i aterrar en el continent americà.

Són els casos de l’arquitecte de Nova York, Guastavino, l’ex tronista, Gala Caldirola i l’actriu i ballarina, Gemma Marín. A la Tresdeu hem recuperat les seues històries d’èxit d’anteriors articles i les hem reunit en esta sèrie sobre valencians que han acomplit el seu somni americà.

1. GUASTAVINO: L’ARQUITECTE QUE HA TRANSFORMAT NOVA YORK

guastavino arquitecte

Rafael Guastavino Moreno (1842-1908) no fou un arquitecte molt important per a la ciutat de Nova York.  Importà idees arquitectòniques mediterrànies mil·lenàries a edificis importants de la ciutat. Fins fa ben poc, Guastavino Moreno ha estat un desconegut per als valencians, però ara, és gaire impossible no pensar en ell en vore i visitar la Grand Central Station o anar pel metro de City Hall.

Tot i ser d’origen valencià, es formà a Barcelona i amb 40 anys decidí emigrar als EUA per a desenvolpar la seua carrera d’arquitecte. La productora valenciana Endora Producciones s’ha encarregat de traure’l de l’anonimat. L’empresa audiovisual estrenà un documental sobre la vida i obra de Rafael Guastavino per a la sèrie Imprescindibles de La 2 de TVE. En ell es conta que Guastavino marcà tota una època arquitectònica als EUA i, sense parlar anglés, aconseguí fer la seua primera construcció a Boston (Massachusetts).

Guastavino és conegut com l’«Arquitecte de Nova York» i els experts en arquitectura asseguren que no hi ha figura com ell en tota la història contemporània. El qualifiquen com el millor arquitecte que han pogut tindre els americans: assentà les bases de la identitat arquitectònica pública dels EEUU. De fet, Guastavino patentà la volta “guastavina” i, per això, constituí la Guastavino Fireproof Construction Company.

 

2. GALA CALDIROLA: A LA RECERCA DE L’AMOR EN XILE

En qüestió d’un any, a la jove d’Altea (Marina Baixa), Gala Caldirola li ha canviat la vida. S’ha convertit en tota una celebritat a Xile. Cinc anys abans ja va eixir al programa de cites televisiu de l’Estat espanyol, «Mujeres y Hombres y Viceversa». Malauradament, a l’estiu del 2012, mentre estava de tronista al programa de Telecinco, i amb només 19 anys, va patir un accident de trànsit. Va sorgir parapetada per la finestra del cotxe. L’accident quasi li costà la vida i va haver de sotmetre’s a intervencions quirúrgiques.

El 2012 fou un abans i un després per a ella. Féu un canvi de mentalitat radical: de jove post-adolescent coqueta i rebel a jove-adulta positiva i tranquil·la. El 2015, la seua vida tornà a fer un tomb, però esta volta per a bé. La varen telefonar d’una productora xilena per a participar a un reality de cites del país, Volverías con tu ex (2015), del canal privat, Mega. 

A partir de l’aparició en el programa Llatinoamericà -en el qual quedà finalista- la seua fama ha passat, de nacional, a internacional. No és coneguda només a Xile, sinó també a la resta de països hispanoparlants. El seu caràcter bondadós captivà a la societat xilena i, de la nit al dia, els programes la rifaven per fer-li entrevistespaparazzis del país la perseguien. De relacions públiques de discoteques madrilenyes, ha passat a dedicar-se a ser només ella, com a veritable protagonista de la faràndula xilena.

Després del punt d’inflexió, a la d’Altea no han parat de ploure-li ofertes televisives, publicitàries i d’altres índoles. De no fer servir el seu compte d’Instagram, a que supere el milió de seguidors i seguidores. La xarxa social pot ser, de fet, un diari gràfic de la seua història Llatinoamericana: la seua candidatura a Regina en el festival social més important de Xile, Viña del Mar 2017, la victòria al Vedetón del programa anual Teletón, videoclips, anuncis, col·laboradora de la televisió i, darrerament, el capítol de vida en el qual ha conegut a la seua actual parella, el futbolista xilè, Mauricio Isla.

3. GEMMA MARÍN: LA BALLARINA QUE ACTUÀ AMB GEORGE CLOONEY

gemma marín nespresso

La valenciana Gemma Marín és una jove de 30 anys que va haver de marxar als EUA per a acomplir el seu somni de ser actriu i ballarina. L’any 2013, Marín féu la decisió de marxar a viure a Los Ángeles. «Vaig vindre a Los Ángeles amb 187€ i 23 cèntims. No tenia bitllet de tornada ni cap ajuda econòmica i, pràcticament, no coneixia a ningú. El primer any vaig plorar molt, menjava a diari pasta amb formatge. Alguna cosa dins de mi em deia “has de ser valenta, aguanta”. A poc a poc vaig trobar la manera d’eixir endavant», assegura en un vídeo al seu canal de Youtube.

Amb els 87 dels seus 187€ es comprà una disfressa de pirata i, amb aquesta, anà a oferir fotos al Passeig de la Fama per rebre propines mentre feia audicions. Amb els diners que aconseguí, pogué pagar el lloguer i els queviures. Després de dos anys i mig d’estar a Los Ángeles, a Gemma Marín li va somriure la vida: aconseguí rodar un anunci de Nespresso junt amb George Clooney i Danny DeVito.

Una volta estabilitzada, s’apuntà a classes de boxeig i, així, va conéixer la seua parella sentimental: el seu professor i boxejador panameny, Israel Duffus. Ara, Gemma Marín i Duffus són pares d’una bebé amb mesos de vida, Alexandra. De fet, la parella panamenya-valenciana va triomfar a Instagram amb un vídeo de tots dos ballant quan Marín encara estava embarassada de 33 setmanes.

El seu compte d’Instagram té ja vora 250.000 seguidors i compta amb un públic fidel també a Youtube. No obstant això, abans de triomfar als EUA i actuar junt amb grans de Hollywood, Marín ja va treballar per a sèries autonòmiques com Negocis de família (TVV) i nacionals com Aida o La que se avecina. Ja se sap: qui no arrisca, no guanya.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €