El valencià, benefici o inconvenient a YouTube? Parlen els valentubers

Ja són més de 30 canals a YouTube els quals fan el seu contingut en valencià i ho reivindiquen com una lluita. El valencià a les xarxes socials és, a hores d’ara, un codi comunicatiu per a molts dels usuaris. A YouTube, existeixen al voltant de 30 canals que fan exclusivament ús del valencià als seus vídeos, els valentubers. Però… és este tret un benefici o un inconvenient per als youtubers?

ELS PIONERS AL VALENYOUTUBE

Si parlem dels pioners del YouTube en valencià parlem de Paper Píxels, Miss Tagless, Pau Díaz i el Renao.

El Renao

El canal del Renao va nàixer al 2014, mogut per la seua afició per youtubers com AuronPlay. Ell volia provar si podria també passar-ho tan bé com ells s’ho passaven i per això va decidir crear-se un canal de YouTube. Però…, en valencià o en castellà? «En castellà no estaria còmode amb mi mateix», ens assegura el valentuber. «El valencià és la meua llengua materna, és la que utilitze cada dia».

Valentubers

El Renao

Pau Díaz

El 9 d’octubre de 2014 va crear-se un nou canal de YouTube en valencià, el canal de Pau Díaz. Este valentuber ens diu que havia de fer el seu canal en valencià «perquè si parle de sentiments no podia concebre que no fora en valencià, la meua llengua. A més, tampoc no podia entendre parlar de la política valenciana si no era en valencià». «En aquell any, la societat valenciana no tenia cap mitjà de comunicació públic en valencià i jo creia que YouTube era una bona manera de donar opció a la gent a consumir continguts en valencià», com ens conta Pau Díaz, el context històric va ser molt important. Parlem d’uns anys sense mitjà de comunicació públic, la reivindicació de la llengua i la necessitat de difondre-la era un objectiu present a través de diferents vies, com la musical, l’escrita o el YouTube.

Pau Díaz Solano

Pau Díaz Solano al centre amb Marc i Esteve d’Auxili

Paper i Píxels

A més, Amaia Crespo també va iniciar-se al món de YouTube durant el mateix any que Pau Díaz, amb un canal dedicat a la literatura, en tots els seus formats: Paper i Píxels. Per a ella, com per a d’altres com Pau Díaz, el fet de no tindre un mitjà de comunicació públic en valencià va influir a la apertura del seu canal «vaig començar el canal en una època en què ja no teníem televisió pública en valencià i coincidia que jo feia classes de valencià». La valentuber sabia que si no era en valencià no era en cap altra llengua «ja portava temps fent-li voltes a la idea de fer-me un canal, i tot i que ja tenia clar que si ho feia, ho faria en valencià, vaig vore que tindria una utilitat i una importància.»

paper i píxels booktuber

Amaia Crespo

Miss Tagless

#LaLlista de Miss Tagless

Miss Tagless

Al 2015 es va unir al YouTube en valencià el canal Miss Tagless, de Sílvia Pérez, un canal que va revolucionar en poc de temps el món del valenyoutube. Sense pèls en la llengua i amb la intenció de convertir l’ús el valencià a YouTube en una lluita, Miss Tagless (senyoreta sense etiquetes) va fer un dels seus primers vídeos dedicats a les declaracions de Carolina Punset, portaveu de Ciutadans, al Congrés dels Diputats. «Vaig fer aquell vídeo perquè Carolina Punset va menysprear la nostra llengua i va tractar als valencianoparlants com a aldeans per parlar valencià», ens explica Miss Tagless.

El canal de Sílvia és un dels nadons en la reivindicació de la llengua. Podem dir, fins i tot, que va nàixer amb la intenció de difondre la lluita per la normalització del valencià. «Per a la meua sorpresa al llarg del camí m’he trobat amb més companys de la terreta per Youtube, i és tot un orgull veure que cada dia en som més normalitzant l’ús del valencià per les xarxes», corrobora Miss Tagless.

Tot i que per aquell 2015 eren pocs els qui feien YouTube en valencià, ara el nombre ha crescut quasi desmesuradament. «En aquella època érem molt poquets però ara som més canals en valencià i la veritat és que mola prou perquè pareix que ens hem posat d’acord per fer cada canal diferent a l’altre, mola molt», confirma El Renao.

LA COMUNITAT VALENTUBER

Any 2018 i la comunitat del YouTube en valencià creix, es reafirma. Fins i tot naix un nom: Valentubers. Una definició que també inclou la “valentia“. Fer ús del valencià a YouTube és, tal vegada, una aposta valenta i arriscada que sols uns pocs estan dispostos a portar endavant.

Noèlia Pedro és de Teulada, a la Marina Alta, i també filòloga catalana per la Universitat de València. Noèlia té molt clar els reptes que assolixen els Valentubers «és cert que el valencià està en auge dins d’uns sectors determinats, com bé podria ser la música. El valencià està en creixement dins d’uns segments poblacionals molt concrets.»

La teuladina sap ben bé si el valencià és un benefici o un inconvenient per a YouTube, segons ella «depén de les expectatives que considere el youtuber en qüestió. Si el principal objectiu d’un youtuber és arribar a un públic ampli sense que la llengua supose un impediment, fer-ho en valencià podria esdevenir un inconvenient. En canvi, si l’objectiu del youtuber és treballar per a un públic valencianoparlant (practicant o no), serà un benefici tant per a ell com per a la llengua.»

Carquinyol

Per al jove impulsor del canal Carquinyol tot té un sentit i és que amb el valencià «no podria ser d’altra forma que com està desenrotllant-se la cosa, s’han d’adaptar als fets i circumstàncies que la resta de llengües, no podíem quedar-se enrere», ens afirma. Per això, la normalització de la llengua és un dels factors que promouen l’ús del valencià a YouTube, junt amb la necessitat d’una naturalitat i proximitat amb els subscriptors i el caràcter reivindicatiu.

carquinyol youtube

Fotograma d’un vídeo de Carquinyol

Mal d’Ou i Miss Sacarinaclass

«No tinc res en contra del castellà però jo volia fer els vídeos en valencià, que és la llengua que parle i com em sent còmode», ens confessa Salva, promotor del canal Mal d’Ou. Per a Sofia, del canal Miss Sacarinaclass, també es tracta de comoditat: «perquè vaig intentar un dia de fer un vídeo en castellà però va eixir molt mal: tinc l’accent valencià, sóc més natural en valencià i em comunique molt millor».

Patapum Pampam

A esta opinió se li suma la de Teresa, creadora de Patapum Pampam, «els vídeos eren, en un principi, per als meus alumnes i si m’haguera adreçat a ells en altra llengua haguera quedat antinatural. A més, és la meua llengua materna, l’estime i crec que no té la visibilitat que es mereix». Sembla, per tant, que per a molts Valentubers no hi havia altra opció possible que llançar-se a YouTube en valencià, independentment de si esta elecció tanca portes o no perquè, per damunt de tot, primava mostrar-se propers amb els seus subscriptors i, per això, havien d’expressar-se en valencià.

patapum pampam youtuber

Patapum Pampam

Emma Tomàs

Si seguim per esta línia unidireccional trobem a Emma Tomàs, del canal d’entrevistes Diàlegs, qui no troba cap inconvenient amb el valencià a YouTube: «fer ús del valencià a YouTube és un benefici. Si que és veritat que sempre hi ha gent que veu els teus vídeos i es castellanoparlant i et critica per això. Però, realment, en el meu cas, jo he obert aquest canal de diàlegs amb valencià perquè vull arribar a la gent que parla i s’expressa com jo, aleshores pense que és benefici.»

Emma Tomàs Diàlegs

Emma Tomàs a la dreta amb JazzWoman

Martens TV

Benefici o no, també trobem Valentubers que consideren indiferent si arriben a més gent o menys, que no es plantejarien posar subtítols als seus continguts perquè el que busquen, principalment, és reivindicar, d’una manera o d’altra, la visibilitat d’una llengua que consideren: «menyspreada, la llengua està menyspreada», ens declara Marta Marcos del canal Martens TV, «s’està discriminant la nostra llengua. No faig vídeos directament per esta lluita però indirectament si que ho faig». Les xarxes socials han suposat en els darrers anys un canal indispensable per a la visibilitat del valencià. YouTube no es podia quedar enrere.

Frank Surimi

Però, tal i com afegix el youtuber en valencià Frank Surimi, els Valentubers «a banda de fer una lluita per la llengua, també fem una lluita social que no es pot oblidar». Amb estes declaracions podem confirmar la força de les xarxes socials i, en concret, de YouTube per fer-les ús amb la fi de trencar els esquemes i reivindicar temes més que importants en la nostra societat entre ells, la llengua.

Frank Surimi en la portada del segon vídeo que va pujar a Youtube

Frank Surimi

No hi havia a València

No hi havia a València és altre canal de YouTube que juga de la mà amb Frank Surimi pels seus continguts de caràcter social. Pablo Plaza ens explica que «ens és més còmode utilitzar-la. A més té un caràcter reivindicatiu per què sempre ha sigut minoritzada al nostre territori i és una bona eina per a normalitzar-la».

No hi havia a València tracta directament el valencià en uns dels seus vídeos, en este mostren indirectament les seues preocupacions com a defensors de la llengua valenciana i que transmeten a través de YouTube «en este vídeo es demostra que el conflicte de la llengua encara està viu», ens respon Pablo, «molta gent encara que fa ús del valencià o estima la llengua açò, com ocorre amb altres llengües, s’acaba oblidant i no es reconeix la importància d’una llengua ni la seua identitat».

Verónica Francés

La llengua valenciana és, si més no, una marca diferenciada d’identitat cultural d’un territori. La conscienciació de la necessitat de visibilitzar-la depén de l’educació de cadascú de nosaltres. «Pense que ha d’utilitzar-se en tots els àmbits, encara que molta gent va queixar-se perquè no m’entenia, ja que tinc contacte amb molta gent que no és valenciana però crec que és una forma de donar-li valor a la llengua. La llengua és cultura i s’ha de transmetre així», ens confirma la valentuber Verónica Francés.

La tasca dels Valentubers és entregada i constant. La llengua renaix dels qui la parlen cada dia i YouTube comença a ser el centre d’un fluxe de variacions geolectals ric i pròsper. Benefici o inconvenient sempre perduraran els Valentubers i la seua persistència en portar el valencià enllà de les pantalles.

Article de Rosella Espinós extret del blog Valentubers. Rosella forma part del canal No hi havia a València

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €